Sfânta Liturghie după 1.500 de ani în biserica din Petra, Iordania

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 06 Feb 2024

La sfârşitul lunii ianuarie, într-unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice din lume, la Petra, în Iordania, a fost săvârşită Sfânta Liturghie pentru prima dată în ultimii 1.500 de ani, informează Orthodoxia.info. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, slujba a fost oficiată pe altarul unei străvechi biserici romane de un sobor de clerici, sub protia ­Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Hristofor de Kyriakoupolis, Iordania.

Evenimentul, la care a participat un număr mare de clerici, monahi şi mireni, este rezultatul colaborării Bisericii locale cu reprezentanţii Regatului Haşemit al Iordaniei pentru ca zona să găzduiască din ce în ce mai mulţi pelerini din întreaga lume. 

Istoria Mitropoliei din Petra a fost una dintre cele mai dinamice în lumea antică, ajungând la un moment dat să numere chiar şapte episcopi, a amintit Mitropolitul Hristofor în predica sa.

Biserica romană din Petra datează din epoca bizantină, secolele 5-6. Vestigiile sale au fost descoperite la începutul anilor 1990 şi păstrează o serie de mozaicuri de pardoseală excelent conservate în timp, se arată pe site-ul Centrului American de Cercetare din Iordania, acorjordan.org. Cercetările efectuate în perioada 1992-1998 au scos la iveală 140 de papirusuri depozitate într-o cameră din nord-estul bazilicii. Din documentele de secol 6 reiese că biserica era închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.