Sfânta Liturghie explicată credincioşilor
În Aula „Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a avut loc marţi seara, la sărbătoarea Sfântului Mucenic Gheorghe, o conferinţă duhovnicească susţinută de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Conferinţa a fost organizată de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România, filiala Sibiu, şi a avut ca temă explicarea Sfintei Liturghii pe înţelesul tuturor. Tinerii au umplut aula facultăţii pentru a asculta expunerea detaliată şi plină de explicaţii a IPS Mitropolit Laurenţiu. Pe parcursul a două ore, Înalt Preasfinţia Sa le-a vorbit despre părţile Sfintei Liturghii, despre citirile scripturistice şi creaţiile imnologice ale Sfinţilor Părinţi, despre istoricul fiecărei părţi a slujbei şi simbolurile spirituale ale fiecărui act liturgic, precum şi despre Euharistie, centrul Liturghiei şi al vieţii spirituale.
„Textele biblice pe care le avem în Apostol şi în Evanghelie fundamentează lucrarea tainică a prefacerii pâinii şi vinului în Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Minunea desăvârşeşte cuvântul şi există o unitate ontologică între cuvântul revelaţiei şi Taina care desăvârşeşte cuvântul. Cuvântul fără Taină rămâne o simplă doctrină, pentru că nu-şi are împlinire, iar Taina fără cuvânt ar fi o lucrare magică“, a subliniat Părintele Mitropolit. În ultima parte a conferinţei, ierarhul a răspuns întrebărilor venite din sală legate de împărtăşire, spovedanie şi legăturile acestor Sfinte Taine cu Liturghia, dar şi altor multe întrebări referitoare la cele expuse.
ASCOR, filiala Braşov, a organizat, la sărbătoarea Sfântului Gheorghe, o conferinţă dedicată poeziei închisorilor. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociaţia „Suflet Transilvan“, reprezentată de pr. Costin Butnar, şi s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, la Casa de Cultură a Studenţilor. Au participat pr. prof. univ. dr. Ovidu Moceanu, pr. Costin Butnar şi Crina Palas, autoarea unei lucrări de doctorat despre poezia închisorilor. „S-au vizionat şi filme documentare despre poezia închisorilor şi cu toţii am rămas impresionaţi de modul în care se transmiteau versurile printre deţinuţi, cu ajutorul codului Morse. Sute de poezii erau învăţate pe de rost, încât memoriile acestor oameni erau adevărate biblioteci“, a spus pr. Costin Butnar.