Sfânta Liturghie şi slujba Botezului, oficiate de IPS Teofan în parohia „Sfânta Treime“ - Frenciugi
Ecaterina, Ştefan, Maria şi Vasile. Acestea sunt numele celor patru copii ai familiei părintelui Ionuţ Alexandru Figher de la parohia „Sfânta Treime“ din Frenciugi - o localitate mică, aflată la graniţa judeţelor Iaşi şi Vaslui. Cel mai mic dintre copiii părintelui, pruncul Vasile, a adus bucurie atât familiei sale, cât şi comunităţii din care face parte: a primit Taina Botezului duminica trecută de la Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, în noua biserică cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Botezul a fost precedat de Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de IPS Teofan, înconjurat de un sobor numeros de preoţi şi diaconi.
Era în luna mai a anului 2010, când Ionuţ Alexandru Figher, absolvent al Seminarului Teologic „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, după promovarea examenului de capacitate preoţească al Arhiepiscopiei Iaşilor, era hirotonit preot pentru comunitatea din Frenciugi - judeţul Iaşi. Prima Liturghie a săvârşit-o în parohia în care a fost numit chiar de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena - hramul noii biserici, sfinţi ocrotitori cărora le-a cerut ajutorul pentru a-şi împlini misiunea la care era chemat: să aducă speranţă, bucurie şi încredere în Dumnezeu într-o comunitate mică, cu multe lipsuri financiare. Deşi începutul n-a fost unul deloc uşor, încet-încet au început să se vadă rezultatele muncii părintelui: noua Biserică „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ a prins formă şi contur, fiind tencuită pe dinăuntru şi pe dinafară, şi pavată pe interior cu marmură, în curtea interioară a bisericii s-au plantat copaci şi plante ornamentale şi s-au turnat trotuare, s-a pus piatră în parcarea din faţa bisericii, au fost montate vitralii în lăcaşul de cult, s-a construit o troiţă din marmură şi mozaic, iar vechea biserică-monument a fost întreţinută şi renovată, creându-se în interiorul ei chiar şi un muzeu.
Pe partea pastoral misionară, părintele a alcătuit la casa parohială o bibliotecă parohială, a organizat concerte şi spectacole pentru copiii din parohie, a organizat activităţi filantropice, a tipărit pliante, foi cu conţinut duhovnicesc şi revistă parohială pentru enoriaşi, a organizat împreună cu cadrele didactice un cor de copii, a proiectat în biserică filme şi interviuri cu părinţi duhovniceşti. Toate acestea alături de un program liturgic bogat.
În ceea ce priveşte familia personală, părintele Ionuţ Alexandru Figher alături de preoteasa Ionela, deşi nu aveau o situaţie materială tocmai bună, s-au lăsat în voia Domnului şi au dat naştere la patru copii: Ecaterina, Ştefan, Maria şi Vasile, devenind în acest fel un model pentru enoriaşi. La numai 29 de ani, părintele Ionuţ Alexandru a reuşit să fac cât alţii într-o viaţă...
„Cel care vrea să împlinească în viaţa lui calea lui Dumnezeu trebuie să ştie că aceasta este bătătorită cu smerenie“
E duminică, 9 februarie 2013. IPS Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujeşte Sfânta Liturghie în noua biserică a parohiei „Sfânta Treime“ - Frenciugi. Biserica este arhiplină, la slujba arhierească participând preoţi şi credincioşi din localităţile învecinate. În cuvântul adresat celor prezenţi după rostirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Teofan îndeamnă la o viaţă caracterizată prin pocăinţă şi smerenie: „Să-I mulţumim lui Dumnezeu că în Scriptură ne-a oferit înţelepciunea spre mântuire. Omul care participă la Dumnezeiasca Liturghie şi ascultă cuvântul Evangheliei trebuie să se întoarcă la casa sa precum vameşul cel păcătos, adică cu gândul la păcatele pe care le-a săvârşit, cerând iertare lui Dumnezeu pentru ele, recunoscându-le în inima lui şi la Taina Spovedaniei. Cel care vrea să împlinească în viaţa lui calea lui Dumnezeu trebuie să ştie că aceasta este bătătorită cu smerenie. Dumnezeu va face astfel ca, într-o bună zi, cel care a păcătuit, de va avea smerenie, să înceteze să mai facă fapte rele. Însă, pentru ca omul să se bucure în această lume şi să fie plin de bucurie în împărăţia cerurilor, trebuie să săvârşească faptele cele bineplăcute Domnului, pe care să le dubleze cu virtutea smereniei“. La finalul Sfintei Liturghii, după cuvântul părintelui Mihail Roşu, protopopul Protoieriei Iaşi 3, urmează cuvântul părintelui paroh Ionuţ Alexandru Figher, care mărturiseşte cum îndrăzneala cea bună i-a folosit în activitatea pastoral-misionară, cât şi în cea familială: „Biserica în care ne aflăm s-a făcut cu multă jertfă, cu multă trudă şi mult sacrificiu. Aş vrea doar să amintesc un episod de anul trecut, de la restaurarea catapetesmei bisericii vechi, când trebuia să pregătim 5.000 de lei, bani pe care nu-i aveam. Era sâmbătă seara, iar luni începea lucrarea şi aveam nevoie de acei bani. Nu mică mi-a fost mirarea, când, duminică seară, am primit un telefon de la cineva care a donat toţii banii necesari. Vă spun acestea pentru a vedea cum lucrează Dumnezeu. De multe ori am început lucrări, chiar dacă nu aveam cele necesare, iar Dumnezeu a trimis pe parcurs, pentru îndrăzneala noastră cea bună, dublată de sinceritate. La fel m-am comportat şi în viaţa de familie, unde Dumnezeu tot timpul ne-a purtat de grijă“.
Slujba Sfintei Liturghii arhiereşti, săvârşită în această zi memorabilă pentru parohia din Frenciugi, este urmată de slujba Botezului pentru pruncul Vasile Figher, oficiată tot în Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, în prezenţa preoţilor slujitori, a credincioşilor şi a oficialităţilor locale. Vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan în această comunitate se încheie cu o agapă frăţească şi cu minirecitaluri de cântece patriotice, intonate de mai multe grupuri de copii.