Sfânta Lumină a fost adusă și anul acesta în țara noastră
Sâmbătă, 23 aprilie, în jurul orei 19:00, delegația română condusă de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, a aterizat pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, aducând Sfânta Lumină care s-a pogorât și în acest an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Pe aeroportul din Otopeni, delegația a fost întâmpinată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a făcut o scurtă declarație presei amintind că Sfânta Lumină s-a pogorât la ora 14:31. În continuare, Preasfinția Sa a oferit Sfânta Lumină reprezentanților protoieriilor din Arhiepiscopia Bucureștilor și delegațiilor din celelalte eparhii din țară.
De la aeroportul din Otopeni, Sfânta Lumină a fost adusă la Catedrala Patriarhală din București, fiind întâmpinată în sfântul lăcaș de pe Colina Bucuriei de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în timp ce la strană s-a intonat cântarea tradițională a Vecerniei, „Lumină lină...”. Candela cu Sfânta Lumină a fost așezată pe Sfânta Masă a Catedralei Patriarhale, timp în care au fost rostite cereri pentru ocrotirea întregului popor dreptcredincios.
La finalul acestei rânduieli speciale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt în care a subliniat faptul că Lumina care se pogoară la Sfântul Mormânt este un dar de la Mântuitorul Iisus Hristos. „Această Lumină este, în primul rând, un dar al lui Hristos pentru cei care cred în El, Îl iubesc și Îl caută. Această Lumină Îl reprezintă pe Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, Care este «Lumina lumii» și Care ne încredințează prin aceasta de Învierea Sa din morți, în mod anticipat. De asemenea, această Lumină este un simbol al comuniunii lui Dumnezeu cu oamenii și a oamenilor cu Dumnezeu. Mănunchiurile de 33 de lumânări adunate laolaltă, ca și credincioșii care au venit să ia Lumina în rotonda Bisericii Învierii Domnului din Ierusalim, înseamnă comuniune de rugăciune, de credință și de speranță, dar și o bucurie deosebită. Bucuria este sentimentul prezenței Duhului Sfânt în om. De aceea, când această Lumină apare, există o explozie de bucurie împrejurul Bisericii Mormântului Domnului, pentru că este semnul iubirii lui Hristos pentru cei care cred în El. Lumina este limbajul primordial și ultim al legăturii dintre Creator și creație, nefiind doar un simbol cultic. Cel dintâi element creat a fost lumina. Ultima formă a relației dintre Creator și creație se va arăta în Ierusalimul ceresc, când lumina creată va fi interiorizată în lumina slavei necreate. Astfel, putem spune că Lumina de la Ierusalim ne reamintește că Dumnezeu din iubire milostivă a făcut lumea și cea dintâi făptură a fost lumina, iar destinația ultimă pentru fiecare om, după învierea cea de obște, nu este mormântul sau întunericul, ci lumina slavei Preasfintei Treimi din Împărăția cerurilor”, a spus Preafericirea Sa.
La finalul cuvântului său, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mulțumit delegației care a adus Sfânta Lumină de la Ierusalim, amintind și faptul că această Lumină va ajunge în toate colțurile țării, dar și peste hotare, delegații din Republica Moldova, Ucraina și Cehia fiind așteptate pentru a o primi la granițele țării.
Din candela așezată pe Sfânta Masă a Catedralei Patriarhale a fost aprinsă lumânarea din care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Sfânta Lumină slujitorilor și credincioșilor care au participat la slujba Învierii pe Colina Bucuriei.