Sfânta Lumină de la Ierusalim a fost adusă în România
Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă şi anul acesta în ţara noastră, conform tradiţiei de Sfintele Paşti, în seara zilei de 15 aprilie, de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost întâmpinată la Catedrala Patriarhală de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Împreună cu Patriarhul României, la Catedrala Patriarhală au întâmpinat Sfânta Lumină Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, preoţi slujitori ai catedralei, precum şi credincioşi. Din delegaţia Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, au mai făcut parte: pr. Ionuț Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal; protosinghel Joachim Bejenariu, consilier eparhial și director al Serviciului colportaj; protosinghel Lucian Bujor, inspector eparhial la Reşedinţa Patriarhală, şi arhid. Maxim Țifui, directorul fabricii de lumânări „Făclia Sfinților Români”. În salonul oficial al Aeroportului Internaţional „Henri Coandă” din Bucureşti s-au aflat sâmbătă seara delegaţi ai protopopiatelor din Arhiepiscopia Bucureştilor, dar şi reprezentanţi ai eparhiilor Patriarhiei Române, care au primit Lumina Sfântă spre a o duce preoţilor şi credincioşilor din toate zonele României.
La Catedrala Patriarhală, Întâistătătorul Bisericii noastre a precizat în cuvântul de învăţătură că Sfânta Lumină este un dar care aduce bucurie oamenilor care cred în Iisus Hristos. „Lumina pe care am primit-o din Mormântul Domnului, Lumina lumii, Cel care Se îmbracă cu lumina ca şi cu o haină din veşnicie, este dovada adevăratei credinţe a Ortodoxiei şi, în acelaşi timp, mai presus de toate, este darul lui Dumnezeu pentru cei care cred în Hristos şi Îl iubesc pe El şi mărturisesc iubirea Lui sfântă, jertfelnică şi mântuitoare. Această Lumină care este trimisă în dar de Însuşi Hristos Cel înviat din morţi este o mângâiere, o bucurie şi este un izvor de pace şi de binecuvântare”, a evidenţiat Preafericirea Sa. Părintele Patriarh Daniel a mai explicat că Sfânta Lumină este un dar al harului dumnezeiesc care ne arată că Mântuitorul Iisus Hristos este Lumina cea neapusă. „Biserica însăşi este lumină din lumina lui Hristos şi merge spre lumină, spre lumina cea neînserată a Împărăţiei cerurilor. Această lumină nu este una produsă de soare, nu este produsă de ceva chimic, nu este produsă de o substanţă, ci este un dar al harului dumnezeiesc, care ne arată că Hristos este Lumina cea neapusă şi toţi cei care s-au botezat în numele Sfintei Treimi s-au luminat cu lumina lui Hristos şi au descoperit calea spre împărăţia luminii Sfintei Treimi”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Patriarhul României a oferit Lumina Sfântă la slujba de Înviere clericilor şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală.