Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Mănăstirii Dobrești din Timiș
În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, luni, 14 octombrie, Mănăstirea Dobreşti din Arhiepiscopia Timişoarei şi-a serbat hramul principal. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Credincioşi din Banat şi-au îndreptat paşii spre mănăstirea ocrotită de Sfânta Cuvioasă Parascheva din Dobrești încă din ajunul hramului, pentru a lua parte la slujbele religioase oficiate de protosinghelul Matei Buliga, stareţul aşezământului, și alți slujitori şi pentru a se închina la veşmântul sfintei primit ca binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ctitorul așezământului monahal. La sărbătoarea hramului au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.
Cuvântul de învăţătură a fost adresat credincioşilor prezenţi de către Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, care a subliniat modelul de aleasă vieţuire al Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei şi a întregii ţări, care prin râvna întru cele duhovnicești a dobândit darul Duhului Sfânt.
În finalul Sfintei Liturghii, au fost oficiate slujba de sfinţire a prinoaselor şi o slujbă de pomenire pentru robii lui Dumnezeu Alexie și Stela, părinții Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Ierarh Nicolae”, condus de diaconul dr. Ion- Alexandru Ardereanu.
Mănăstirea Dobreşti a fost ctitorită în anul 2003 la iniţiativa şi stăruinţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei), originar din Dobreşti.
În semn de evlavie şi preţuire faţă de Sfânta Cuvioasă Parascheva şi aducerea aminte de locurile natale, Preafericirea Sa a oferit în dar un veşmânt care a acoperit pentru o perioadă de timp moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi.