Sfântul Alexandru prăznuit în principalul oraș al Teleormanului

Un articol de: Filip Hristofor Cane - 30 August 2024

Clericii și credincioșii din Episcopia Alexandriei și Teleormanului și‑au sărbătorit astăzi, 30 august, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Alexandru, Patriarhul Constantinopolului. Sărbătoarea din acest an a protectorului spiritual al eparhiei a fost îmbogățită prin prezența în mijlocul credincioșilor teleormăneni a Icoanei Maicii Domnului „Trandafirul cel neveștejit” de la Meteora, Grecia.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită vineri la Catedrala episcopală din Alexandria de către Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a reliefat faptul că sfinții sunt întotdeauna mijlocitori pentru noi către Dumnezeu.

„Sfântul Ierarh Alexandru, cunoscut ca un apărător fervent al dreptei credințe și un model de sfințenie pentru ierarhii Bisericii, ocupă un loc special în istoria creștinismului, mai ales datorită rolului său decisiv în păstrarea integrității învățăturii ortodoxe în fața ereziilor care amenințau unitatea Bisericii în secolul al IV‑lea. Sfântul Alexandru este considerat un model de sfințenie și de dedicare pastorală pentru ierarhii Bisericii. Viața sa a fost marcată de o profundă asceză, rugăciune neîncetată și o grijă deosebită pentru turma sa duhovnicească. A trăit în simplitate și smerenie, rămânând întotdeauna aproape de credincioșii săi, pe care i‑a păstorit cu dragoste. Este adesea descris ca o icoană vie a unui păstor adevărat, un chip al sfințeniei și al jertfei pentru credință. Prin viața sa, Sfântul Ierarh Alexandru ne arată că misiunea unui ierarh este, în esență, aceea de a reflecta lumina lui Hristos în lume, prin cuvânt și faptă”, a spus Preasfinția Sa.

De asemenea, și părintele arhimandrit Serafim Baciu, vicar administrativ eparhial, a vorbit despre viața duhovnicească a sfântului, cunoscut ca un mare apărator al dreptei credințe: „El a fost un păstor dedicat, care și‑a condus turma cu dragoste, înțelepciune și smerenie, rămânând un simbol al curajului și al fidelității față de Hristos și de Biserica Sa. Prin exemplul său, el rămâne un model de mărturisitor al credinței pentru toți creștinii”, a spus părintele arhimandrit.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Pantocrator”.

În ajunul hramului orașului Alexandria, 29 august, a avut loc o procesiune pe străzile orașului Alexandria cu Icoana Maicii Domnului „Trandafirul cel neveștejit” de la Meteora, Grecia, dar și cu o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Alexandru. La procesiune a participat și Preasfințitul Părinte Episcop Galaction, care a fost precedată de slujba Vecerniei cu Litie, săvârșită de către Preasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După încheierea procesiunii, credincioșii au putut lua parte la un concert de muzică religioasă susținut de Grupul psaltic „Pantocrator” și de Corul de copii și tineret „Symbol - Jean Lupu” al Patriarhiei Române.