„Sfântul Antipa a arătat că purtarea crucii înseamnă urmarea lui Hristos“

Un articol de: Constantin Ciofu - 11 Ianuarie 2014

Credincioşii din Eparhia Romanului şi Bacăului l-au serbat ieri în mod deosebit pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti, pomenit de Biserica noastră în fiecare an pe 10 ianuarie. La Catedrala arhiepiscopală din Roman au fost organizate mai multe manifestări religioase dedicate sfântului, iar la Mănăstirea Calapodeşti s-a slujit Sfânta Liturghie de către un sobor impresionant de preoţi.

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti a fost cinstit în zilele de 9 şi 10 ianuarie la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Joi seara, slujba Vecerniei unită cu Litia a fost săvârşită de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La final, a fost organizată procesiunea cu icoana şi racla în care se află un fragment din moaştele cuviosului, de la catedrală spre paraclisul ocrotit de Sfântul Antipa, aflat în cadrul Centrului eparhial Roman. Ieri-dimineaţă, PS Ioachim Băcăuanul a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Preasfinţia Sa a adresat cu acest prilej un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre virtuţile Sfântului Antipa. „Sfântul Antipa de la Calapodeşti a fost un cuvios care a ştiut să transfigureze timpul. Atunci când a auzit cuvântul lui Dumnezeu din Evanghelie rostindu-se în biserica din satul natal, a pornit pe calea lui Hristos, purtând crucea. El ne-a arătat nouă cum purtarea crucii înseamnă urmarea şi imitarea lui Hristos în tot ceea ce a făcut El, în tot ceea ce a învăţat El, în tot ceea ce a urmat El în lumea aceasta. Avem datoria sacră să cinstim numele Sfântului Antipa, să-i cunoaştem viaţa, să-i citim acatistul şi să ne rugăm cu evlavie pentru a mijloci înaintea tronului Preasfintei Treimi“, a spus Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului.

„Nădăjduim că Sfântul Antipa se va întoarce acasă“

Mănăstirea Calapodeşti din judeţul Bacău şi-a serbat ieri hramul. Credincioşii din comuna Dealu Morii şi din alte părţi ale Eparhiei Romanului şi Bacăului au participat cu acest prilej la Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodeşti. Delegatul Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul a fost arhim. Pimen Costea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. „Pelerinii au venit în număr mare la Calapodeşti pentru a-l cinsti pe singurul sfânt băcăuan canonizat la Sfântul Munte Athos. Pentru noi, locuitorii judeţului Bacău, este o cinste şi un impuls de înălţare către cele duhovniceşti. Viaţa Sfântului Antipa a fost plină de zbucium, acest lucru dându-ne curaj în aceste momente grele prin care trecem cu toţii de a învinge necazurile şi de a tinde către Dumnezeu. Am văzut pe chipurile credincioşilor bucuria sufletească, pe care doar trăirea în preajma sfinţilor o imprimă în sufletul oamenilor. Nădăjduim că Sfântul Antipa se va întoarce acasă, dacă ne va ajuta să putem termina casa din satul natal“, a relatat pr. Ioan Negoiţă, protopop al Protopopiatului Sascut.

Apel la solidaritate

Mănăstirea Calapodeşti dispune de fonduri limitate atât pentru funcţionarea în sine, cât mai ales pentru continuarea lucrărilor de construcţie. Persoanele care doresc să sprijine continuarea lucrărilor pot face donaţii în următoarele două conturi, deschise la Banca Italo-Romena, filiala Bacău, pe numele Mănăstirea Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti: RO29 BITR BC1RON 036 702 CC01 (în lei), RO45 BITR BC1EUR 036 702 CC01 (în euro), SWIFT: BITR ROB UXXX, COD FISCAL: 138 643 00.