Sfântul Apostol Andrei, sărbătorit la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

Un articol de: Darius Echim - 01 Decembrie 2021

Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, sărbătorit marți, 30 noiembrie, este și ocrotitorul spiritual al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltprea­sfin­țitul Părinte Mitropolit Andrei, împreună cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a explicat semnificația întrebării adresate Mântuitorului Hristos de Sfântul Apostol Andrei împreună cu celălalt ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul - „Învățătorule, unde locu­iești?”: „Un apostol, un episcop, un cleric, un misionar - în general, acest lucru își doresc să vadă unde locuiește Hristos și să îi conducă și pe ceilalți înspre acel loc”. Ierarhul a amintit de râvna Apostolului Andrei ca model pentru cei care propovăduiesc cuvântul lui Dumnezeu, felicitându-l cu acest prilej pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, care-l are ca model și ocrotitor spiritual.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă clujene, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

Eclesiarhul catedralei, arhim. Simeon Pintea, i-a transmis chiriarhului urările din partea clerului şi a credincioşilor și i-a oferit un dicher și tricher arhieresc și un aranjament floral. Comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, generalul-maior Dorin Blaiu, i-a oferit ierarhului, ca simbol al recunoștinței, „Placheta de onoare a Diviziei”.

Momentul festiv s-a încheiat cu un polihroniu. Apoi, Înaltpreasfin­țitul Părinte Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe credincioși să pună în practică învățăturile Sfintei Evanghelii şi a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate, precum și tuturor celor prezenți, pentru urări.

„Sfântul Andrei a propovăduit în Sciția Mică și ne tragem rădăcinile de acolo, din Evanghelia lui și din propovăduirea lui. Noi avem mângâierea sufletească că suntem o Biserică Apostolică și pe mai departe vom rezista, vom dăinui, vom birui, dacă rămânem aproape de Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos, pe care ne-a propovăduit-o Sfântul Apostol Andrei”, a spus ierarhul.