Sfântul Cuvios Antonie cel Mare cinstit în eparhii oltene
De praznicul Sfântului Antonie cel Mare, duminică, 17 ianuarie, mai multe locaşuri de închinare din Mitropolia Olteniei şi-au serbat hramul. Arhiepiscopul Râmnicului a slujit duminică la Paraclisul Arhiepiscopal „Sfântul Grigorie Teologul” din Râmnicu Vâlcea, iar Episcopul Severinului și Strehaiei a vizitat Mănăstirea Vodița din județul Mehedinți, care și-a sărbătorit unul dintre ocrotitori.
În Arhiepiscopia Craiovei au îmbrăcat haină de praznic: Biserica Madona-Dudu din Craiova, Mănăstirea Cârcea, județul Dolj, şi Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din localitatea doljeană Leamna.
Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit duminică la Paraclisul Arhiepiscopal „Sfântul Grigorie Teologul” din Râmnicu Vâlcea. În cuvântul de învățătură, ierarhul a făcut trimitere la pericopa evanghelică duminicală. „Tămăduind boala celor zece leproși, Mântuitorul Hristos îi cheamă nu doar la reluarea vieții cotidiene în sănătatea trupească pe care le-o îngăduise Dumnezeu înainte de a se îmbolnăvi de lepră, ci la o stare nouă, după un timp ce putea deveni cu totul folositor spre a spori în comuniune”, a spus ierarhul.
Sărbătoarea Cuviosului Antonie cel Mare a adunat numeroşi credincioşi la rugăciune în Lavra mehedințeană de la Vodiţa, ctitoria Sfântului Nicodim, închinată, de asemenea, Sfântului Antonie cel Mare. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, ierarhul a prezentat viața și activitatea Sfântului Antonie cel Mare, îndemnând credincioșii la rugăciune, avându-i ca modele pe Cuviosul Antonie și pe Sfântul Nicodim. Răspunsurile liturgice au fost date de către protopsalţi ai Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.