Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii, sărbătorit în Capitală

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 23 Noiembrie 2019

Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”-Titan, din cadrul Protoieriei Sector 3 Capitală, l-a sărbătorit sâmbătă, 23 noiembrie, pe cel de-al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Numeroși credincioși din Capitală s-au adunat în duh de rugăciune și prăznuire duhovnicească pentru Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii la biserica de lemn din cartierul Titan, care îl are ca ocrotitor. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele Florin Nectarie Busuioc, protoiereu al Protopopiatului Sector 3 Capitală, părintele Nicolae Gavrilă, parohul Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare”-Titan, precum și alți preoți și diaconi. 

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a prezentat viaţa plină de nevoinţe a sfântului cuvios român, subliniind faptul că el şi-a împlinit menirea ca mirean, dar şi ca monah. „Sfântul Cuvios Antonie este pildă pentru monahi, dar este model şi pentru cei care trăiesc în mijlocul lumii. El a avut ambele experienţe, vreme îndelungată trăind în mijlocul lumii şi înfruntând încă din tinereţe încercările venite din partea stăpânirii turceşti, apoi încercările unei drepte vieţuiri, arătând că toţi cei care au preocupări lumeşti pot să fie aproape de Dumnezeu, în mod special prin împlinirea virtuţii milosteniei. Apoi, din relatările ucenicilor, aflăm că în perioada ­petrecerii în obştea de la Iezerul Vâlcii, dar şi în singurătatea peşterii în care s-a nevoit mai bine de 25 de ani, sfântul a plâns foarte mult. Ori de câte ori începea slujba, Cuviosul Antonie avea ochii plini de lacrimi, arătând înalta trăire a celor cu inima curată care Îl iubesc pe Dumnezeu şi care trăiesc în mod plenar cuvintele rugăciunilor şi cuvintele Scripturii”, a explicat Preasfinția Sa.

De asemenea, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a arătat faptul că tradiţia Sfântului Antonie este continuată la Mănăstirea Iezerul, județul Vâlcea, până în prezent: „Astăzi, Mănăstirea Iezerul este un așezământ înfloritor pentru că a fost restaurat; o mănăstire veche, ce este în acelaşi timp înnoită, cu o obşte numeroasă, unde Sfântul Cuvios Antonie este cinstit după cuviinţă”.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Ioan Vrăjitoru pe seama Parohiei „Sfânta Treime” din localitatea Cocorăştii Grind, Protopopiatul Ploieşti Sud.

La final, a fost săvârşită slujba de pomenire a ctitorilor sfântului locaş trecuţi la Domnul, iar credincioşii prezenţi au primit iconiţe cu chipul sfântului ocrotitor al parohiei şi pachete cu alimente.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, din anul 2008, biserica Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare”-Titan are ca ocrotitor spiritual şi pe Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii, fiind singura biserică din Capitală cu acest hram.