Sfântul Cuvios Gheorghe sărbătorit la ctitoria sa de la Cernica

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 03 Decembrie 2024

În ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani, marți, 3 decembrie 2024, mănăstirea ilfoveană Cernica, unde se găsesc și cinstitele sale moaște, s-a aflat în sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost săvâr­șită în biserica mare, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, situată în ostrovul Cernicăi, de Preasfin­țitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. La final, ierarhul a binecuvântat o raclă nouă care adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, ce va fi purtată în viitoarele procesiuni. 

La vestita Mănăstire Cer­nica, unde viața se desfășoară în ritmul celor șapte laude și în care s-au format mai mulți sfinți români din calendar, s-au reunit în zi de sărbătoare pelerini din București, Ilfov și împrejurimi în biserica din ostrov pentru a-l cinsti pe Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldăru­șani. 

În cuvântul de învățătură, ierarhul a reliefat viața și nevoințele Cuviosului prăznuit în lavra ilfoveană, relatând contextul în care acesta a devenit reformatorul vieții monahale din cele două mănăstiri: „Este o sărbătoare a românilor din Țara Românească, unde rolul Sfântului Gheorghe în reînnoirea vieții monahale a fost unul semnificativ. Este o zi de sărbătoare şi pentru românii ardeleni, pentru că Sfântul Gheorghe este de obârșie din Să­liștea Sibiului și este prețuit foarte mult în locurile sale natale. (...) Pentru viața lui deosebită și multele sale osteneli, memoria sa a fost păstrată cu sfințenie nu doar la Cernica și Căldărușani, ci și la celelalte mănăstiri din cuprinsul Țării Româ­nești, unde ucenicii săi au realizat o importantă revigorare, reînsufle­țire a vieții monahale de obște. Ținând cont de viața lui virtuoasă și de cinstea de care s-a bucurat îndată după trecerea la cele veșnice, după cum a fost admirat, cinstit și prețuit și în timpul vieții, după faptele sale deosebite, în anul 2005 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinților și iată că de atunci creștinii care vin în pelerinaj aici, la Mănăstirea Cernica, au prilejul să se închine la cinstitul cap al sfântului cuvios”.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a conturat contextul formării intelectuale și spirituale a Sfântului Cuvios Gheorghe, amintind că a fost ucenic al Sfântului Paisie de la Neamţ, a cărui mișcare isihastă a revigorat viața monahală în Moldova și Țara Românească. „Pentru a înțelege epoca în care a trăit și s-a format ca monah și ca duhovnic Sfântul Gheorghe trebuie să amintim că perioada aceasta este de mare înflorire teologică, culturală, dar mai ales spirituală, în școala lui Paisie Velicicovschi, care la rândul lui a devenit sfânt, având ca ucenici pe Grigorie Dascălul, trecut și el în rândul sfinților, un adevărat savant în domeniul științelor filologice, Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și mulți alții. Iată că această renaștere spirituală a avut ecouri departe, peste granițele țării noastre. Aceeași renaștere filocalică neo­isihastă a marcat viața bisericească în Rusia, Ucraina şi în Balcani. Multe dintre traducerile școlii Sfântului Paisie au fost publicate și lucrul acesta a întreținut decenii și secole această dragoste a creștinilor ortodocși români pentru textele alcătuite de marii sfinți ai pustiei. (...) Sfântul Gheorghe de la Cernica este unul din mulțimea persona­lităților duhovnicești ale veacului său, părinți care au strălucit prin stră­duința lor de a-și curăța inimile și de a se împărtăși de harul lui Dumnezeu”, a spus ierarhul. 

După Sfânta Liturghie, Preasfin­țitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a sfințit o raclă nouă care adăpos­tește un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica. Întrucât credincioșii din mai multe zone ale țării, dar și din străinătate au evlavie la acest sfânt iubitor al sărmanilor și grabnic ajutător al celor rugători, racla nouă, confecționată la Atelierele Patriarhiei Române, va fi purtată în viitoarele procesiuni închinate lui. 

La final, arhimandritul Vasile Pîrjol, starețul Mănăstirii Cernica, a mulțumit Episcopului-vicar patriarhal pentru slujire și i-a oferit o icoană cu chipul Sfântului Cuvios Gheorghe. 

Sărbătoarea s-a încheiat cu purtarea în procesiune a moaștelor Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani și ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica până la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a așezământului monahal.