Sfântul Cuvios Stelian, sărbătorit la Moldova Nouă
Marţi, 26 noiembrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la demisolul bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ din Moldova Nouă.
La slujbă, alături de numeroşi credincioşi, au participat preşcolari şi elevi de la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării“ din localitate.
Ierarhul, în cuvântul său, a amintit: „Avem în cadrul liceului din Moldova Nouă o capelă cu hramul «Sfântul Stelian Paflagonul», de aceea am socotit să venim aici, să slujim Sfânta Liturghie şi să oficiem Acatistul Sfântului Stelian Paflagonul, după care să susţinem o conferinţă despre problemele tinerilor din ziua de astăzi şi provocările acestora în societatea postmodernă. Ne-am bucurat şi de prezenţa multor credincioşi la Sfânta Liturghie, deşi este o zi de peste săptămână, însă avem deja o tradiţie ca la sărbătoarea Sfântului Stelian Paflagonul sau la a Sfintei Mari Muceniţe Varvara, care este ocrotitoarea minerilor, să venim aici la Moldova Nouă. Avem şi aici mineri care s-au trudit în minele de pe Clisura Dunării, de aceea Sfânta Varvara este cinstită în toate oraşele din Episcopia Caransebeşului, pentru că avem foarte multe oraşe miniere. Anul acesta am ales, însă, să fim la hramul capelei de la liceul din Moldova Nouă, cu ocazia Sfântului Stelian Paflagonul“.
Părintele protopop Bogoliub Martinovici a subliniat unitatea dintre copiii şi preoţii bisericii de pe Clisura Dunării: „Parohia Moldova Nouă este o parohie dinamică, cu oameni credincioşi şi, de altfel, cu mulţi copii care au o legătură strânsă cu preoţii atât la şcoală, cât şi la slujbele care se oficiază la Sfânta Biserică, dar mai ales la capela din incinta şcolii“.
Fiind şi de această dată alături de copiii acestei parohii, părintele Mihai Ciucur, inspector pentru activităţile cu tinerii, a precizat: „Ne bucurăm că am fost în mijlocul multor copii şi tineri, iar centrul de tineret născut în urma proiectului «Tineri în Biserică», pe care l-am derulat în urmă cu un an de zile în acest oraş, a dat mulţi tineri şi copii care sunt în Biserică. Astăzi ne-au dovedit cu toţii acest lucru, pentru că nu doar au fost în sfânta biserică, ci mai mult decât atât, au participat într-un mod cât se poate de activ, împărtăşindu-se cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. De altfel, acesta este finalul sau obiectivul tuturor demersurilor pe care noi, ca Biserică, le facem cu aceşti copii şi tineri. În acest fel, ne ostenim ca să-i chemăm la Sfânta Împărtăşanie, aşa cum astăzi ne-am bucurat să-i avem în număr mare la Potir“.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului.