„Sfântul Dimitrie cel Nou ne-a salvat familia“

Un articol de: Raluca Brodner,   Augustin Păunoiu - 24 Octombrie 2008

23 octombrie a fost prima zi care a deschis seria manifestărilor organizate cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor (27 octombrie). Procesiunea „Calea Sfinţilor“, cu moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, care a urmat traseul „Sfântul Spiridon“-Nou - Catedrala patriarhală, şi aducerea cinstitelor moaşte ale Sfântului Apostol Pavel de către Înalt Preasfinţitul Părinte Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa şi Kampania, au fost momentele cele mai importante, care au adunat laolaltă clerici şi mii de pelerini din toată ţara. Dincolo de fastul manifestărilor, sărbătoarea Capitalei nu ar mai avea nimic din strălucirea şi profunzimea duhovnicească cu care ne-a obişnuit, an de an, fără prezenţa miilor de pelerini. Sfântul Dimitrie cel Nou rămâne prietenul celor mulţi, indiferent de vârstă, poziţie socială sau condiţii materiale.

 

 

 

Cornel Marinca, 35 de ani, agent de vânzări: „E minunat ce ni se întâmpină astăzi. Am aşteptat tot anul această sărbătoare. Sfântul Dimitrie cel Nou ne deschide inimile spre cer. Mă bucur mult că anul acesta putem să ne închinăm la moaştele Sfântului Apostol Pavel. Ne rugăm pentru mântuire şi sănătate, că restul vin de la sine.“

 

 

 

 

Mihai Lascăru, 47 de ani, inginer constructor: „Este pentru prima dată când participăm în Bucureşti la un asemenea eveniment. La Sfânta Parascheva am mai fost, pentru că în Iaşi am terminat facultatea. A fost un sentiment unic, pe care l-am avut în momentul în care am fost în preajma a sute de preoţi şi mii de pelerini. I-am însoţit de la Sfântul Spiridon până la Catedrala patriarhală şi am simţit un har cu totul deosebit care m-a înconjurat.“

 

 

 

 

Vasile Plop, 60 de ani, agricultor: „Vin cu busuioc la Sfântul Dimitrie de trei ani. Stau şi mă închin şi mai vând şi câte un bucheţel. Vin încărcat cu o plasă de busuioc şi, când plec, Sfântul îmi umple sacoşa înapoi, cu pâine.“

 

 

 

 

„Gestul aducerii moaştelor Sfântului Pavel la Bucureşti este unul inspirat“

 

 

 

 

Elena Popa, 43 de ani, educatoare: „Sfântul Dimitrie cel Nou ne-a salvat familia. Acum doi ani, eu şi soţul meu eram pe punctul de a ne despărţi. Avem doi copii, care, pe vremea aceea, erau studenţi şi mai mult ca oricând aveau nevoie de noi doi, părinţii, mai mult ca oricând. Într-o seară, am visat un bătrân care m-a îndemnat să mă închin la Sfântul Dimitrie cel Nou, nume pe care îl poartă şi bătrânul meu tată, de care sunt foarte ataşată. A doua zi de dimineaţă, am mers împreună cu amândoi copiii la moaştele Sfântului. Ne-am rugat cu lacrimi ca să rămânem uniţi. Cererea ni s-a îndeplinit şi, de atunci, venim cu toţii să dăm slavă Sfântului.“

 

 

 

 

Marin Lăsculescu, 65 de ani, pensionar: „Am venit cu gânduri frumoase astăzi la moaştele Sfântului Dimitrie Basarabov, ale Sfântului Pavel şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Ne rugăm lor ca Dumnezeu să ne lumineze minţile, să putem trăi în armonie, să nu mai fie dezbinare şi ură. Eu, personal, am venit pentru a cere sănătate şi înţelegere în familia mea. Este un eveniment deosebit venirea la Bucureşti a Sfântului Apostol Pavel, la împlinirea a două mii de ani de la naşterea sa. E ceva mai mult decât în ceilalţi ani, când ne închinam doar la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou.“

 

 

 

 

Ionela Aman, 14 ani, elevă: „Am venit cu toată clasa, cu doamna profesoară de Religie. Din clasa a V-a venim mereu la Catedrală. Acum suntem în clasa a VIII-a. Aducem la moaştele Sfântului flori şi toate gândurile noastre bune.“

 

 

 

 

Vasilica Răducă, 35 de ani, ţesătoare: „M-am învoit de la serviciu împreună cu câteva colege. Suntem aici de dimineaţă. Ne rugăm pentru sănătate, iertare de păcate şi spor în casă.“

 

 

 

 

„Am mers toată noaptea cu trenul, dar nu simt nici o oboseală“

 

 

 

 

Ion Lionide, 60 de ani, fost cadru militar: „Am sosit azi pe Dealul Patriarhiei, pentru a mă bucura sufleteşte. Ceea ce se întâmplă acum, aici, m-a impresionat foarte mult, şi nu numai pe mine, ci cred că pe întregul popor român. Prin bunăvoinţa Preafericitului Patriarh Daniel, care a avut dragostea de a aduce în Capitala noastră moaştele Sfântului Pavel, avem şi noi ocazia de a ne închina celui mai mare dintre Apostoli. Pelerinajul numit «Calea Sfinţilor», care s-a petrecut jos, în Piaţa Unirii, este un eveniment care nu se poate uita toată viaţa. România avea nevoie de binecuvântarea Sfântului Apostol Pavel. În momentele acestea grele din punct de vedere social, acest eveniment aduce o uşurare sufletească tuturor. Cu ajutorul sfinţilor suportăm mai uşor greutăţile vieţii de zi cu zi. Dacă avem credinţă şi Părintele Patriarh ne susţine cu îndemnuri sufleteşti, cu programe adecvate la Radio şi la TV în aceste zile, nu putem decât să ne bucurăm.“

 

 

 

 

Lucia Mărioara Muşat, 76 de ani, fost cadru didactic: „Tatăl meu a fost preot, iar mama mea a fost învăţătoare. De aceea am crescut de mic copil într-o atmosferă creştin-ortodoxă. Nu puteam să lipsesc de la această procesiune. Am venit cu toată inima, cu tot sufletul, cu toată dăruirea să întâmpin moaştele Sfântului Apostol Pavel, care au venit astăzi pentru prima dată la Bucureşti. Cu credinţă şi cu interes am participat la această manifestare din Dealul Patriarhiei, care mi-a umplut sufletul de bucurie. E ceva deosebit faţă de ceilalţi ani, în primul rând soborul de preoţi, care sunt în număr mult mai mare. Organizarea este extraordinară, iar afluenţa creştinilor, impresionantă.“

 

 

 

 

Radu Ionescu, 69 de ani, pensionar: „Nădăjduiesc ca prin venirea moaştelor, Dumnezeu să ne ajute, să ne dea sănătate, să ne ocrotească. Mijlocirile Sfinţilor atrag întotdeauna mila şi binecuvântarea lui Dumnezeu asupra noastră. Niciodată nu cred că au venit în ţara noastră moaşte ale unui Sfânt mai mare decât Pavel. Este foarte bine pentru poporul român că au fost aduse în Bucureşti. Apostolul Pavel a fost omul Scripturii, cel mai învăţat dintre Apostoli, cel mai mare propovăduitor al Evangheliei. Gestul aducerii moaştelor lui la Bucureşti, la iniţiativa Patriarhului Daniel, este unul inspirat. Aşteptăm ca, în anii următori, şi alţi Sfinţi să ajungă în Capitala noastră.“

 

 

 

 

Filomela Furdui, 67 de ani, pensionară: „Vin din Cluj. Am 67 de ani. Am mers toată noaptea cu trenul, dar nu simt nici o oboseală. Sunt bucuroasă că Bunul Dumnezeu m-a ajutat să ajung, la anii mei, la Sfântul Dimitrie.“

 

 

 

 

Ana (Ploieşti): „Este pentru prima dată când vin aici. Sunt din Ploieşti. Am ajuns la Bucureşti cu încă două cunoştinţe, pentru a ne ruga la moaştele Apostolului neamurilor. Cred că este o minune venirea lor în această toamnă la noi, în România. Sfântul Pavel a sosit aici pentru a ne binecuvânta. Este bine că timpul este foarte frumos şi Dumnezeu a îngăduit desfăşurarea acestei procesiuni în condiţii bune.“