Sfântul Dionisie Exiguul sărbătorit în Capitală
În prima zi a anului bisericesc și-a serbat al doilea hram Parohia „Sfânta Treime”-Tei din București, care l-a cinstit în mod special pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit). Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori.
Biserica „Sfânta Treime”-Tei din Capitală se înscrie în rândul locașelor rare din țara noastră care au ca ocrotitor pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, călugăr dobrogean care a trăit cu aproximație între anii 470 şi 545. Credincioșii care au participat la sărbătoarea hramului acestei biserici marți, 1 septembrie, au fost binecuvântați de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele Alexandru Moțoc, parohul Bisericii „Sfânta Treime”-Tei, precum și preoții Paul Oprea-Călin și Radu-Constantin Popescu, slujitori la această parohie.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre viața și lucrarea Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul. „La începutul secolului al VI-lea, un teolog de origine străromână din Dobrogea, Cuviosul Dionisie, a fost însărcinat de Papa Ghelasie al Romei să rânduiască și să catalogheze documentele papale. Acesta s-a văzut nevoit să folosească datarea Imperiului Roman, în timpul lui, anii fiind numerotați de la începutul domniei împăratului Dioclețian (284). Cuviosul Dionisie a spus: «Cum să număr eu anii făcând amintirea unui om care a persecutat Biserica și care s-a arătat a fi atât de crud? Nu este mai bine să numărăm anii vieții noastre plecând de la Cel care ne-a propovăduit Evanghelia?». Atunci, călugărul dobrogean a calculat anul în care s-a născut Mântuitorul Iisus Hristos, pe care l-a numit anul 1 al erei creștine, și astfel a pus bazele calendarului creștin și al erei creștine. În 2008, când a fost trecut în rândul sfinților, Sfântul Sinod a stabilit ca pomenirea lui să se facă în cea dintâi zi a anului bisericesc”, a spus PS Părinte Varlaam Ploieșteanul. De asemenea, ierarhul a spus că Sfântul Dionisie cel Smerit a oferit importante mărturii documentare despre locurile Dobrogei și poporul dacoromân. „În scrierile sale, el își amintește adeseori de țara lui de origine, de Scythia Minor sau Dobrogea, și deplânge faptul că atunci oamenii din Occident nu știau prea multe lucruri despre această regiune, considerând-o patria frigului și a gheții. Amintirea aceasta pătrunsese în cultura apuseană datorită poemelor lui Ovidiu, care a fost exilat la Tomis, unde s-a plâns că trebuia să îndure vânturile puternice și frigul foarte aspru care stăpâneau întinsurile Dobrogei. Sfântul Dionisie spunea că nu era o patrie doar a frigului, ci și a mănăstirilor, a călugărilor care au îmbrățișat Evanghelia Mântuitorului și care se nevoiau potrivit poruncilor Lui. El își amintea cu respect de părinții în jurul cărora s-a format”, a spus Preasfinția Sa.
Biserica „Sfânta Treime”-Tei din București a fost ridicată între anii 1898 şi 1899. În perioada 2006-2009, la această parohie s-au edificat: casa parohială, clopotnița, așezământul pentru pregătire școlară, de tip after-school, grupuri sanitare, un agheasmatar și a fost acoperit sfântul locaș cu tablă din cupru. Noile lucrări au fost sfințite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la 30 august 2009. Cu acest prilej, Biserica a primit și al doilea hram, "Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul".