Sfântul Gheorghe prăznuit în Capitală

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 25 Aprilie 2017

Ctitoria Sfântului Voievod Martir Constantin Brânco­veanu, de la kilometrul zero al Capitalei, Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou şi-a sărbă­torit duminică, 23 aprilie, hramul istoric. Tot în centrul Bucureştiului se află Biserica „Sfântul Gheorghe”-Vechi, care, de asemenea, a îmbrăcat duminică haine luminoase de sărbătoare.

Numeroşi credincioşi bucureşteni, dar şi din împrejurimile Bucureştiului au participat la Sfânta Liturghie, săvârşită în Biserica „Sfântul ­Gheorghe”-Nou, de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Patriarhului României, cu prilejul hramului sfântului locaș. Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a subliniat importanţa sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. De asemenea, ierarhul a evidenţiat faptul că, prin prigoane şi greutăţile suferite în decursul timpului, creştinii s-au identificat cu Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos. „În ­ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, în cadrul Sfintei Liturghii am ascultat Evanghelia care ne vorbeşte despre profeţia pe care Mântuitorul Iisus Hristos o face ucenicilor Săi şi Bisericii, cu privire la prigonirile pe care creştinii vor trebui să le îndure de-a lungul istoriei. Această suferinţă, această prigonire reprezintă felul în care noi ne identificăm cu Iisus Hristos, Învăţătorul şi Stăpânul nostru. În această Evanghelie, Mântuitorul spune: «Vă amintiţi că v-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său. Dacă pe Mine M-au prigonit pe nedrept, şi pe voi vă vor prigoni» (Ioan 15, 20)”, a spus Preasfinţia Sa. În continuare, ierarhul a amintit că hramul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou a fost ales de ctitorul bisericii, Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, devenit și el, un mileniu mai târziu, martir al Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Moaștele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu se află la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București, alături de mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae. De hram nu au fost uitaţi nici cei necăjiţi, pentru care parohia a pregătit pachete cu alimente.

Tot duminică, și Biserica „Sfântul Gheorghe”-Vechi din Bucureşti şi-a sărbătorit hramul, la Sfânta Liturghie participând numeroşi credincioşi. „Ne-am străduit să continuăm o tradiţie şi mai ales să respectăm testamentul ctitorilor bisericii, care au refăcut acest sfânt locaş între anii 1875 şi 1881. Testamentul constă în faptul că de fiecare hram trebuie să se împartă oamenilor bunătăţi şi daruri”, a declarat, pentru TRINITAS TV, pr. Ionel Durlea, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Vechi din Bucureşti. Biserica a fost pentru o vreme aşezământ monahal. Tradiţia spune că Mănăstirea „Sfântul Gheorghe”-Vechi, de atunci, a fost, vreme de 30 de ani, scaunul Mitropoliei Ungrovlahiei.