Sfântul Grigorie Dascălul sărbătorit la Căldărușani
Clerici și credincioși din Ilfov și București s-au rugat și s-au închinat la moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Româneşti, la Mănăstirea Căldărușani din comuna ilfoveană Gruiu. În ziua hramului, vineri, 22 iunie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori.
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Româneşti, adună în fiecare an mulțime de credincioși în biserica Mănăstirii Căldărușani, locașul de cult în care se păstrează racla cu sfintele sale moaște. În ziua hramului, după Acatistul Sfântului Ierarh și slujba Ceasurilor săvârșite în locașul de cult, soborul clericilor, condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a mers în procesiune spre Altarul de vară al mănăstirii, unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie. Din soborul slujitorilor au făcut parte arhim. Lavrentie Gâță, starețul Mănăstirii Căldărușani, pr. Cristian Burcea, protoiereu al Protopopiatului Ilfov Nord, și alți preoți de la mănăstiri și parohii din această protoierie.
Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a fost unul dintre „călugării iubitori de Dumnezeu și căutători ai vieții sfinților, de la care a primit foarte multe daruri ce au strălucit în viața lui”, a reliefat PS Părinte Timotei Prahoveanul în cuvântul de învățătură. Preasfinția Sa a vorbit despre viața acestui sfânt ierarh care încă din copilărie și-a dorit să împlinească în viața sa voia lui Dumnezeu. Intrat în monahism la Mănăstirea Neamț, a fost ucenic al Sfântului Paisie Velicicovschi, apoi, după întoarcerea din Muntele Athos, al Sfântului Cuvios Gheorghe, starețul mănăstirilor Cernica și Căldărușani. Ierarhul a mai explicat că sfântul pomenit ieri a fost ales de domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica ca Mitropolit al Țării Românești în anul 1823. „Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a fost un om iubitor de liniște și de rugăciune, care trudea mult scriind și traducând. El a înțeles că prin cuvintele Sfinților Părinți ai Bisericii se luminează preoții, credincioșii și tinerii care învață teologia. A fost un om al bunelor rânduieli pe care le-a lăsat și altora. În mod special, vreau să amintesc faptul că a cunoscut și foarte multe mâhniri și amărăciuni în viața sa, provocate de oamenii vremii aflați la conducere, care, într-o prelungită dispută între turci și ruși, l-au exilat vreme de aproape 4 ani, fiind departe de păstoriții lui, mai întâi la Chișinău, apoi la Buzău, neîngăduindu-se a intra în eparhia sa, apoi a fost trimis în această mănăstire până în luna august a anului 1833, când i s-a permis să se întoarcă la București. A trecut la Domnul în ziua de 22 iunie 1834”, a spus PS Părinte Timotei Prahoveanul.
La finalul cuvântului, ierarhul a vorbit despre însemnătatea apropierii oamenilor de Dumnezeu și de sfinții Lui. „Fericită este această mănăstire care are prieteni mari în ceruri și rugători fierbinți pentru ea și pentru poporul care vine aici să se închine lui Dumnezeu și sfinților bineplăcuți Lui. Pelerinii care vin aici cu râvnă primesc daruri negrăite de la Dumnezeu, pentru rugăciunile sfinților, știut fiind faptul că prietenia cu sfinții este singura prietenie adevărată”, a mai spus ierarhul. Mănăstirea Căldărușani este ctitorie din secolul XVII-lea a domnitorului Matei Basarab și unul dintre așezămintele monahale reprezentative ale Arhiepiscopiei Bucureștilor.