Sfântul Grigorie Dascălul, sărbătorit la Căldărușani
În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, 22 iunie, Mitropolit al Țării Românești, sute de credincioși au fost prezenți sâmbătă la Mănăstirea Căldărușani din județul Ilfov, care și-a sărbătorit ocrotitorul. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită în Altarul de vară de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, adună în fiecare an mulțime de credincioși la Mănăstirea Căldărușani. Pelerinii s-au închinat după tradiție la moaștele sfântului, care sunt așezate în racla din biserica mare a așezământului. Din soborul de credincioși care s-a rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, la slujba Sfintei Liturghii au făcut parte: părintele protos. Ioachim Bejenariu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele arhimandrit Lavrentie Gâță, starețul Mănăstirii Căldărușani, pr. Cristian Burcea, protoiereu al Protopopiatului Ilfov Nord, precum și ieromonahi din obște și preoți din parohiile învecinate.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre viața Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, care încă din copilărie și-a dorit să împlinească în viața sa voia lui Dumnezeu. De asemenea, PS Timotei Prahoveanul a mai explicat că Sfântul Grigorie Dascălul a fost ales de domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica ca Mitropolit al Țării Românești în anul 1823.
„Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a fost un om iubitor de liniște și de rugăciune, care trudea mult scriind și traducând. A trecut, însă, și prin mari încercări. În urma complotului pe care mulți egumeni greci l-au făcut împotriva lui, mitropolitul a fost exilat. A petrecut din cei aproape 11 ani de păstorire 4 în exil. A fost trimis la Chișinău de autoritățile ruse și aproape un an la Buzău, apoi câteva luni a stat la Căldărușani, înainte de a-și recăpăta tronul chiriarhal. De aici, generalul Kiseleff l-a adus înapoi la slujirea sa de mitropolit al Ungrovlahiei în 1834. A înțeles că toate sunt trimise de la Dumnezeu. Din exil a trimis celui care purta de grijă eparhiei, dar și colaboratorilor epistole prin care îi învăța ce trebuie să facă. S-a rugat mereu pentru poporul cel dreptcredincios din eparhia care îi fusese încredințată. Din viața Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul învățăm smerenia filocalică, dobândită atât în casa părinților săi, cât și în obștea Mănăstirii Neamț, unde s-a format în tinerețe”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
De asemenea, ierarhul a îndemnat la reflectarea asupra vieții pline de învățături și de lumină a sfântului ocrotitor al Mănăstirii Căldărușani. „Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, a iubit această zonă, care i-a fost în vremea vieții loc de liniște, de retragere și de lucrare sfântă. După așezarea sa în pământul din care a fost făcut, după ce a stat șapte ani lângă zidul Catedralei Mitropolitane din București, a fost așezat în această mănăstire până când în anul 1934 patriarhul Miron Cristea i-a făcut un sicriu special de stejar în care au fost așezate osemintele sale. În 1961, patriarhul Iustinian l-a așezat în pridvorul bisericii mari, acolo de unde a fost scos în anul 2005, atunci când Biserica Ortodoxă Română l-a pus în rândul sfinților. Este un mare dar pentru un loc, pentru mănăstire și pentru un ținut așa cum este și cel în care ne aflăm să fie așezat sub ocrotirea unui atât de mare și râvnitor ierarh, care rămâne pilduitor pentru noi toți. Să reflectăm la viața plină de învățături și de lumină a Sfântului Mitropolit Grigorie Dascălul, care ne va îndemna pe toți la o mai atentă lucrare duhovnicească și la o mai bună chivernisire a timpului vieții noastre. Mitropolitul Grigorie și-a împărțit timpul între lucrarea la masa de scris, rugăciune, participare la slujbele Bisericii, dar mai ales, în meditație și pregătire pentru dobândirea unei împărății netrecătoare pe care Dumnezeu o oferă tuturor celor care Îl iubesc pe El”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
La finalul Sfintei Liturghii s-a săvârșit o slujbă de pomenire pentru stareții, monahii, ctitorii și binefăcătorii Mănăstirii Căldărușani trecuți la cele veșnice. Toți credincioșii care au venit la hram au participat și la o agapă frățească oferită de Mănăstirea Căldărușani.