Sfântul Grigorie Palama, sărbătorit la biserica din campusul Politehnicii

Un articol de: Marius Nedelcu - 05 Martie 2018

În Duminica a 2-a din Postul Mare, Biserica a făcut pomenirea Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului. Cu această ocazie, biserica din campusul Universității Politehnica din București și-a sărbătorit hramul. Așa cum este tradiția, sâmbătă seara, a fost oficiată slujba Privegherii, iar duminică, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor din care au făcut parte: pr. prof. dr. Constantin Coman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București; pr. Marian Mihai, parohul Bisericii „Sfântul Grigorie Palama”; pr. Maricel Popa, slujitor la această biserică; pr. Cosmin Pricop, asistent universitar și slujitor la Biserica Delea Nouă-Calist din București, precum și alți preoţi şi diaconi. Credincioșii care au participat la sărbătoarea acestei biserici au cinstit și un fragment din moaștele Sfântului Grigorie Palama.

În cuvântul de învățătură, părintele Constantin Coman a spus că Sfântul Grigorie Palama a apărat și clarificat învățătura Bisericii despre unirea omului cu Dumnezeu prin energiile necreate care izvorăsc din Ființa dumnezeiască. „Sfântul Grigorie Palama a rămas în memoria Bisericii pentru că a limpezit în temeiul învățăturii părinților dinaintea sa și a dumnezeieștilor Scripturi posibilitatea împăr­tășirii omului și a lumii create de Dumnezeu. Acest lucru esențial, care înainte era limpede pentru Biserica Răsăritului, a generat o dispută acerbă între Răsărit și Apus, și anume, dacă este posibil ca între lumea noastră mărginită, zidită de Dumnezeu, limitată, și lumea dumnezeiască nemărginită poate fi o atingere, poate fi o împărtășire. Răsăritul a susținut acest lucru, și atunci când s-a ivit o potrivnicie la adresa acestei învățături, Sfântul Grigorie Palama a fost cel care a întemeiat teologic și a mărturisit credința Bisericii. Din această mărturisire decurg multe consecințe, iar prima se referă la gândirea teologică, sau la teologhisirea despre Dumnezeu. Sfântul Grigorie spune că oricât de iscusit ar fi cuvântul omenesc, acesta nu poate cuprinde pe cele dumnezeiești, nu le poate explica pentru că ele sunt accesibile experienței, iar calea de cunoaș­tere a lui Dumnezeu este expe­riența, cercarea cum spune și pr. Dumitru Stăniloae”, a explicat părintele profesor.

La final, s-a săvârșit și slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii locașului de rugăciune trecuți la Domnul.