Sfântul Ierarh Dosoftei a fost cinstit în mănăstirea sa de metanie

Un articol de: Irina Ursachi - 17 Decembrie 2024

Vineri, 13 decembrie, la Probota, mănăstirea de metanie a Sfântului Ierarh Dosoftei, au fost aduse spre închinare cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, mare făcător de minuni, mângâietor și grabnic-ajutător. Racla cu cel mai de preț odor al acestor meleaguri a fost adusă din Cetatea Sucevei de o delegație a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, condusă de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop‑vicar eparhial.

La ceas de seară, în localitatea Probota, județul Suceava, în sunet de toacă și în bătaia clopotelor, cel mai iubit sfânt al Bucovinei a fost întâmpinat de un numeros sobor de preoți ai Protopopiatului Fălticeni, de obștea de maici a mănăstirii îndrumată duhovnicește de stravrofora Marina Țurcanu, de credincioși cu prapuri și cruci în mâini sau cu lumânări, candele aprinse în calea alaiului care l‑a însoțit pe cel mai drag oaspete.

Cinstitele moaște au fost așezate spre închinare în biserica mănăstirii, unde a fost citit un fragment din slujba Acatistului. La final, pr. Constantin Ciprian Blaga, consilier al Sectorului cultural al Centrului eparhial Suceava, a vorbit despre însemnătatea acestui moment istoric, amintind faptul că în perioada 17‑20 octombrie 2024 Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a organizat Simpozionul Internațional „Mitropolitul Dosoftei - Sfânt, Ctitor, Cărturar - Jubileu 400”.

A urmat oferirea unor distincții de vrednicie din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Stavrofora Marina Ţurcanu, stareţa Mănăstirii Probota, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântare, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, soborului slujitor și tuturor celor care au făcut posibil ca acest eveniment extraordinar să împodobească duhovnicește sufletele creștinilor din această zonă și ale obștii monahale.

A fost săvârșită slujba de priveghere în prezența Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, răspunsurile liturgice fiind oferite de către Grupul psaltic „Dimitrie Suceveanul” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

A urmat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de noapte, sub protia Episcopului‑vicar al locului.

În dimineața zilei de sâmbătă, 14 decembrie, delegația Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” a însoțit odorul cel mai de preț al Cetății Sucevei către paraclisul așezământului monahal.