Sfântul Ierarh Teodosie, sărbătorit la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău

Un articol de: Pr. Dragoș Mihai Olteanu - 23 Septembrie 2016

Unul dintre ocrotitorii Catedralei Arhiepiscopale din Buzău, Sfântul Ierarh Teodosie de la Brazi, a fost sărbătorit ieri, 22 septembrie 2016. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată, în locaşul de cult, de Înalt­preasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte consilieri eparhiali şi profesori de la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre viaţa deosebită a Sfântului Teodosie de la Brazi şi a explicat că este unul dintre cei patru ocrotitori ai eparhiei, alături de Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, Sfântul Mucenic Sava de la Buzău şi Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului. De asemenea, ierarhul a amintit celor prezenţi că această zi reprezintă un moment de mare bucurie duhovnicească pentru obştea Mănăstirii Brazi din Vrancea şi pentru pelerinii care au venit să aducă cinstire moaştelor Sfântului Teodosie aşezate spre închinare la aşezământul monahal care şi-a sărbătorit ocrotitorul.

Credincioșii prezenţi ieri la slujbă la Buzău au putut cinsti o părticică din moaştele Sfântului Teodosie de la Brazi, precum şi unele fragmente din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina şi ale Sfintei Muceniţe Anastasia Romana, aflate la ­Catedrala Arhiepiscopală din Buzău. Sfintele odoare au fost aşezate spre închinare în baldachinul din pronaosul catedralei.

În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Gianin Cristian Oprea, profesor de muzică la seminarul buzoian şi dirijor al Coralei mixte „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale. La finalul slujbei, Înaltprea­sfinţia Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele Ionuţ Cristian Vuţă, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.