Sfântul Ilie, prăznuit în bisericile sale
În ziua prăznuirii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, biserici din toată ţara îşi sărbătoresc hramul. Cunoscut ca unul dintre cei mai mari prooroci ai Vechiului Testament şi sfântul care mijloceşte înaintea lui Dumnezeu pentru a aduce ploaie pe pământ, Sfântul Ilie se bucură de o mare evlavie printre creştinii ortodocşi.
La Biserica "Sfântul Ilie Gorgani" din Protoieria I Capitală, Sfânta Liturghie va fi slujită de un sobor numeros de preoţi. "Printre invitaţi sunt aşteptaţi pr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu şi pr. acad. Emilian Popescu", ne-a mărturisit părintele Silviu Tudose, parohul bisericii. După obicei, ostenitorii parohiei au pregătit şi un număr de pachete cu mâncare pentru toţi credincioşii care vor veni la sărbătoare. Aceeaşi atmosferă de sărbătoare o putem găsi şi la Biserica "Sfântul Ilie Grant" din cartierul Crângaşi, Protoieria III Capitală. Aici, pe lângă programul liturgic închinat Sfântului Ilie, credincioşii sunt aşteptaţi spre seară la o discuţie duhovnicească despre viaţa şi minunile proorocului. Parohia "Înălţarea Sfintei Cruci" din Protopopiatul III Capitală, cu toate că este în plin proces de pictare, vine în întâmpinarea creştinilor cu aproape 400 de pachete cu mâncare pentru cei nevoiaşi. Alte biserici din Bucureşti care îşi sărbătoresc ocrotitorul sunt "Sfântul Ilie - Rahova" (foto), unde au fost pregătite alte 500 de pachete cu hrană şi credincioşii sunt aşteptaţi să vină în număr mare, şi "Sfântul Ilie - Hanul Colţei".
"Catedrala Bucegilor" îşi sărbătoreşte hramul
Peste tot în ţară, multe biserici îşi aşteaptă credincioşii la sărbătoare. Astăzi, biserica închinată "Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul" din oraşul Sinaia îşi sărbătoreşte hramul principal. Cu această ocazie, în ajunul praznicului s-a organizat şi o procesiune a preoţilor şi credincioşilor în oraş. "Biserica Sfântului Ilie din Sinaia este foarte cunoscută şi vizitată de numeroşi turişti care vin în această staţiune, perlă a Carpaţilor. De aceea, biserica a fost numită de credincioşi Catedrala Bucegilor. Programul liturgic al sărbătorii a început în ajun, cu slujba Vecerniei şi a Litiei, după care s-a făcut o procesiune religioasă în oraşul Sinaia, dorindu-se ca Sfântul Prooroc Ilie să devină şi protectorul oraşului. Astăzi sunt oficiate Utrenia, Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului lăcaş. Sfânta Liturghie este săvârşită de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, delegatul Preafericitului Patriarh Daniel. Liturghia euharistică este urmată de Liturghia filantropică printr-o agapă pentru toţi credincioşii care participă la hramul bisericii", ne-a declarat părintele Costică Dumitru, protoiereu de Câmpina. În Protoieria Câmpina, biserica Parohiei Băicoi II, a Parohiei Nistoreşti din oraşul Breaza şi a Parohiei Ariceştii Rahtivanii îşi sărbătoresc hramul. Alte biserici închinate Sfântului Ilie sunt în Ploieşti, "Sfântul Ilie"- Tabaci şi în Râmnicu Sărat. În Arhiepiscopia Buzăului, Schitul "Sfântul Ilie" de la Săseni şi paraclisul Mănăstirii Poiana Mărului îşi serbează hramul astăzi. (Marius Nedelcu, Cristian Bostan)