„Sfântul Ioan Botezătorul a suferit moarte mucenicească, pentru că a ocrotit instituţia familiei“
Ultima mare sărbătoare din acest an bisericesc, praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, a adunat la hramul Mănăstirii Secu sute de credincioşi, care au participat, în ciuda vremii instabile, la slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan în aer liber, pe un podium special amenajat, în curtea vechii aşezări monahale. Atmosfera de sărbătoare continuă şi astăzi, la Mănăstirea Secu, unde are loc slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cinstea Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei, canonizat de Biserica noastră în anul 2007, şi a Sfântului Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu, episcopul Romanului, canonizat, alături de alţi opt sfinţi nemţeni, în anul 2008.
Data de 29 august, când se prăznuieşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, reuneşte pelerini din toate colţurile ţării la Mănăstirea Secu, din judeţul Neamţ, aşezare monahală ce-şi cinsteşte hramul în această sfântă zi. Anul acesta, Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul a fost cinstit la Mănăstirea Secu prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un numeros sobor de stareţi, preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii şi de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi. Sutele de credincioşi prezenţi la hram au putut să se închine la moaştele Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei, dar şi la mormântul Sfântului Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu, aflat în absida din dreapta mănăstirii.
Bucuria zilei a fost întregită de cele două hirotonii săvârşite, de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în cadrul Sfintei Liturghii: monahul Pahomie Mariei, chelarul Mănăstirii Secu, a fost hirotonit diacon, iar diaconul Simeon Catrinoiu, de la Mănăstirea Pângăraţi, a fost hirotonit ieromonah.
„Sfântul Ioan Botezătorul este modelul călugărului desăvârşit“
După citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Teofan a ţinut credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură, în care a subliniat faptul că Sfântul Ioan Botezătorul, prin vieţuirea sa pustnicească, este un model pentru monahii de pretutindeni, iar prin moartea sa mucenicească, a dovedit cât de importantă este instituţia sacră a familiei: „Sfântul Ioan Botezătorul este modelul călugărul desăvârşit, chiar dacă nu a vieţuit în mănăstire în forma în care există aşezările monahale astăzi. Prin asceza lui, prin postul lui, prin rugăciunea lui, Sfântul a dat mărturie de ceea ce trebuie să fie călugărul sau călugăriţa de pretutindeni. Pentru toate sfintele lui nevoinţe, dar mai ales pentru cuvântul lui puternic, Sfântul Ioan Botezătorul a avut însă şi foarte mulţi duşmani, pentru că, în cele din urmă, chipul omului sfânt îi arată omului căzut în păcate unde ar trebui şi acesta să se afle, stârnind pizmă şi indignare. De aceea, prezenţa unui om sfânt poate fi atât o binecuvântare, cât şi o mustrare. În ceea ce priveşte trecerea sa la Domnul, Sfântul Ioan Botezătorul a suferit moarte mucenicească, pentru că a ocrotit instituţia familiei. Văzând uniunea nelegitimă dintre împăratul Irod şi soţia fratelui său, şi-a dat seama că exemplul pe care conducătorul din acea vreme îl dă supuşilor săi este un exemplu negativ, care trebuie condamnat, pentru a nu fi urmat şi de alţii. Născut din binecuvântaţii părinţi Zaharia şi Elisabeta, Sfântul Ioan Botezătorul avea înrădăcinată puternic conştiinţa că omul poate să-şi alcătuiască viaţa într-un mod frumos, în această lume şi să dobândească Împărăţia Cerurilor, dacă urmează ori drumul anevoios de retragere în rugăciune departe de cele ale lumii, ori drumul deloc uşor al vieţii de familie, în care naşterea de prunci trebuie să fie prioritară. În concluzie, putem spune că, astăzi, chemarea Bisericii pentru mănăstiri, prin glasul de tunet al Sfântului Ioan Botezătorul, este să păstreze duhul nevoinţei Sfântului Ioan Botezătorul, iar pentru cei aflaţi în viaţa de familie, să-şi apere familia ca pe odorul cel mai de preţ“.
La finalul slujbei arhiereşti, după împărtăşirea credincioşilor cu Sfintele Taine, arhim. Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu, a mulţumit Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, părinţilor slujitori şi credincioşilor, pentru prezenţă şi pentru împreuna-rugăciune, după care a urmat tradiţionala agapă.
Atmosfera de sărbătoare continuă şi astăzi la Mănăstirea Secu, unde are loc slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cinstea Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei, canonizat de Biserica noastră în anul 2007, şi a Sfântului Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu, episcopul Romanului, canonizat, alături de alţi opt sfinţi nemţeni, în anul 2008.