Sfântul Ioan Botezătorul, darul lui Dumnezeu

Un articol de: Ioan Bușagă - 07 Ianuarie 2014

Ieri, 7 ianuarie, în Biserica Ortodoxă a fost sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Cu prilejul sărbătoririi celui de-al treilea hram al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Icoanei, Protopopiatul II Capitală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învăţătură.

În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul Sfintei Liturghii săvârşite de un sobor de preoţi şi diaconi la Biserica Icoanei din Capitală, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că Sfântul Ioan este cel mai popular dintre sfinţi, iar importanţa sa este reliefată nu numai de Sfânta Scriptură, ci şi de cele şapte sărbători rânduite de Biserică pentru pomenirea lui. După naşterea sa minunată şi vieţuirea în pustie, în post şi rugăciune, Sfântul Ioan a predicat în pustiul Iordanului botezul pocăinţei şi a propovăduit lui Israel pe Mesia. „Rostul venirii Sfântului Ioan la Iordan pentru a propovădui şi a practica botezul pocăinţei era mai mare decât simplul botez, şi anume, trebuia să arate mulţimilor lui Israel pe Iisus din Nazaret nu ca fiind El fiul lui Iosif, ci Fiul lui Dumnezeu cu adevărat. El mărturiseşte dumnezeirea lui Iisus Hristos. Evanghelia ne arată că Iisus a venit la Ioan ca să fie botezat, iar Ioan a zis: «Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii». Prin aceasta Sfântul Ioan Botezătorul arată că Iisus, Care vine să fie botezat, nu are nevoie de botezul pocăinţei spre iertarea păcatelor, pentru că El este fără de păcat, ci mai mult, El va ridica păcatul sau păcatele lumii. Adică, atunci când este folosit singularul, înseamnă că va izbăvi, va vindeca natura omenească din starea ei de păcătoşenie, din neascultare de Dumnezeu şi de înstrăinare de El. Când se spune «păcatul lumii», la singular, înseamnă păcatul neascultării oamenilor faţă de Dumnezeu. Acesta este cel mai mare păcat. Toate celelalte sunt forme derivate ale păcatului neascultării“, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În continuare, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a explicat că Sfântul Ioan Botezătorul este numit proroc, chiar dacă nu a scris o carte cu profeţii, pentru faptul că el a prorocit taina Jertfei Domnului Hristos pe cruce când a mărturisit vederea Mielului lui Dumnezeu şi pentru prevestirea trimiterii de la Tatăl, la rugămintea Fiului, a Sfântului Duh în chip de limbi de foc.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a îndemnat ca nou-născuţii să primească nume din Sfânta Scriptură sau din calendarul nostru creştin-ortodox, întrucât numele îl pune în relaţie pe cel botezat cu sfântul care îi este rugător şi povăţuitor. În ţara noastră sunt peste două milioane de români care se află sub ocrotirea Sfântului Ioan, al cărui nume în limba ebraică înseamnă „Dumnezeu este milos“ sau „Darul lui Dumnezeu“.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit bisericii parohiei cărţi liturgice şi duhovniceşti, iar credincioşilor, iconiţe cu Sfântul Ioan Botezătorul. În numele preoţilor slujitori şi al enoriaşilor, pr. paroh Ion Popescu a mulţumit Preafericirii Sale pentru prezenţă şi i-a dăruit o icoană a Maicii Domnului şi un buchet de flori.