Sfântul Ioan Gură de Aur cinstit în Capitală

Un articol de: Ioan Bușagă - 13 Noiembrie 2013
În Biserica Ortodoxă a fost sărbătorit ieri, 13 noiembrie, Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului. În Capitală, numeroşi credincioşi au participat la slujbele religioase oficiate la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, care îl are ca ocrotitor şi pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Aici se păstrează şi un fragment din sfintele sale moaşte. 
 
Credincioşi din Bucureşti, dar şi din alte zone ale ţării au participat ieri, 13 noiembrie, la Sfânta Liturghie, săvârşită de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor din care au făcut parte arhimandriţii Paisie Teodorescu şi Ciprian Grădinaru şi diaconii Ioan Dragomir şi Dumitru Ojog.
 
Preasfinţia Sa a tâlcuit fragmentele rostite la Apostol şi Evanghelie şi a arătat că Sfântul Ioan Gură de Aur, din credincioşie faţă de Arhiereul cel Veşnic şi din dragoste faţă de turma binecuvântătoare încredinţată lui de Păstorul cel Bun, a slujit pe Domnul Hristos, Evanghelia şi Biserica Sa până la capăt şi a plătit cu propria viaţă fidelitatea faţă de adevărul propovăduit de Hristos în lume, păstrat şi transmis de Sfânta Biserică Ortodoxă. De asemenea, PS Varlaam Ploieşteanul a evidenţiat faptele însemnate din viaţa Sfântului Ioan Gură de Aur, dar şi darurile duhovniceşti cu care a fost înzestrat de Dumnezeu, între care darul de a vorbi. De aceea, a fost numit de contemporani „Gură de Aur“. 
 
Preasfinţia Sa a mai reliefat şi bogata activitate a Sfântului Ioan Hrisostom în planul teologic şi pastoral-misionar, precum combaterea patimilor care dezbină pe oameni, a ereziilor timpului său, ajutorarea bolnavilor şi săracilor, dar şi trimiterea de misionari pe teritoriul ţării noastre, activitate prin care a dorit schimbarea vieţii creştinilor şi împlinirea în fiecare clipă a vieţii a poruncilor Sfintei Evanghelii. „Este o mare fericire pentru ţara noastră şi pentru oraşul Bucureşti faptul de a păstra un fragment din moaştele sale sfinte, dar mai ales este o bucurie şi mângâiere duhovnicească cu totul deosebită şi pentru faptul că avem prilejul de a săvârşi Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur în prezenţa şi în preajma sfintelor sale moaşte. Desigur, este o mare bucurie şi pentru cei care vin mereu la această biserică, paraclis al Catedralei Naţionale“, a spus Preasfinţitul Episcop-vicar Varlaam Ploieşteanul.
 
La hramul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, alături de credincioşii bucureşteni, a asistat şi un grup de credincioşi din localitatea maramureşeană Săliştea de Sus. „Ziua de astăzi este o zi importantă, atât ca sărbătoare liturgică, cât şi ca sărbătoare naţională, întrucât la sărbătorirea hramului, pe lângă credincioşii din Bucureşti, au venit şi credincioşi din ţară, din Maramureş, din Piteşti, din Buzău, din Constanţa, semn că Sfântul Apostol Andrei, care a încreştinat şi ocroteşte poporul român, îi adună pe români sub aceeaşi credinţă şi cu aceeaşi dragoste a Evangheliei“, a spus părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, slujitor şi duhovnic la paraclisul patriarhal.
 
La acest paraclis din apropierea şantierului viitoarei Catedrale patriarhale, pe lângă racla cu fragmentul din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, care au fost dăruite de papa Ioan Paul al II-lea vrednicului de pomenire patriarh Teoctist pentru noua Catedrală a Mântuirii Neamului, se păstrează spre cinstire şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Prodromiţa“. Racla cu fragmentul din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur a rămas ieri în pridvorul lăcaşului de cult, spre cinstirea şi închinarea credincioşilor până la miezul nopţii.