Sfântul Ioan Gură de Aur sărbătorit la Paraclisul Catedralei Naționale

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 13 Noiembrie 2024

Paraclisul Catedralei Naționale și-a sărbătorit astăzi, 13 noiembrie 2024, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. Credincioșii prezenți s-au putut închina și la racla ce adăpostește cinstitele moaște ale sfântului prăznuit, aflate în patrimoniul sacru al lăcașului de rugăciune.

În ajun, racla ce adăpos­tește cinstitele moaște ale sfântului ierarh a fost purtată în procesiune și așezată în pridvorul bisericii pentru închinarea pelerinilor, continuându-se apoi cu slujba Privegherii, săvârșită de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. 

Astăzi, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară din vecinătatea lăcașului de rugăciune și a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre viața plină de sfințenie a Sfântului Ioan Gură de Aur, unul dintre cei mai impor­tanți ierarhi din „epoca de aur” a creștinismului: „Sărbătoarea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur din 13 noiembrie adună în fiecare an în comuniune şi bucurie duhovnicească oameni din toată ţara, care vin să cinstească moaştele marelui sfânt care ne-a lăsat Sfânta Liturghie săvârșită cel mai des pe parcursul unui an. Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut la Antiohia, între anii 340 şi 350. Tatăl său se numea Secundus şi era general al armatei romane staţionate la Antiohia, în Asia Mică. Mama sa se numea Antuza şi a rămas văduvă la scurt timp după naşterea pruncului Ioan, la vârsta de 20 de ani. Deşi foarte tânără, ea şi-a dedicat întreaga viaţă slujirii lui Dumnezeu, creșterii şi educației fiului său. Mândru de această alegere eroică a mamei sale, Ioan a crescut frumos şi a studiat la şcoala unuia dintre cei mai mari filosofi ai timpului său, Libanius, întrecându-şi dascălul, apoi a renunțat la toate şi s-a botezat în Biserica lui Hristos. Libanius, care-l aprecia mult, şi-a exprimat regretul că l-a pierdut spunând: «Ioan mi-ar fi putut fi urmaş, dacă nu mi-l răpeau creştinii»”.

În continuare, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să se roage Sfântului Ioan Gură de Aur și să aibă ca model virtuțile lui. „Ne uimim de râvna, de curajul şi de bărbăţia cu care a păstorit Biserica lui Hristos. Cu acest mare ierarh şi păstor al Bisericii s-au împlinit cuvintele Mântuitorului, din Evanghelia de azi, Care zice: «Eu sunt Păstorul Cel Bun. Păstorul cel bun îşi pune sufletul pentru oile sale». Sfântul Ioan Gură de Aur şi-a pus sufletul pentru oile sale. De acest fel de păstori are nevoie Biserica în toate vremurile și în zilele noastre. Să ne rugăm cu evlavie la Sfântul Ioan Gură de Aur. El este dascălul pocăinţei, care mijlocește în faţa Preasfintei Treimi pentru noi toţi. Să imităm curajul lui, tăria lui, nevoinţa lui şi sfinţenia vieţii lui. Să ne rugăm lui Dumnezeu pentru pacea lumii şi pentru a ne rândui astfel de păstori sufleteşti, buni și drepți ca Sfântul Ioan Gură de Aur, care să privegheze pentru sufletele noastre”, a reliefat Prea­sfinția Sa. 

Racla care adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur a fost confecționată în anul 2007 prin grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, atunci când s-au împlinit 1.600 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ierarh. Din anul 2007 și până în 2011, racla a fost așezată în Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, Biserica „Sfânta Ecaterina”, iar din anul 2011 a fost adusă la Paraclisul Catedralei Naționale, unde se află în prezent.

Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul la Sfânta Liturghie au făcut parte: părintele arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale; părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Naționale; părintele arhimandrit Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria; părintele arhimandrit Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă; părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele protosinghel Vasile Pîrjol, starețul Mănăstirii Cernica; părintele protosinghel Ioachim Ceauşu, stareţul Mănăstirii „Duminica Sfinţilor Români”; părintele protosinghel Antipa Burghelea, de la Mănăstirea Antim; părintele Ioan Dragomir, consilier patriarhal; părintele Valer Ulican, protopop al Protoieriei Sector 5 Capitală; părintele Codruț Toader, inspector eparhial; ierod. Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal, precum și alți clerici.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Anastasis” al Paraclisului Catedralei Naționale.