Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, cinstit la Mănăstirea de la Piatra Craiului, județul Cluj
În ziua pomenirii Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, numit și Hozevitul, miercuri, 5 august, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Piatra Craiului, județul Cluj, cu prilejul hramului.
Ierarhul a sosit la mănăstire în ajunul sărbătorii, când a săvârșit slujba Privegherii, la finalul căreia a rostit și un cuvânt de învățătură. Miercuri, în ziua hramului, la Altarul de vară al așezământului monahal, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici din care au făcut parte: arhid. Claudiu Grama, consilier eparhial pe probleme de misiune și protocol, Dan Ionuț Lupuțan, protopopul de Huedin, protos. Antonie Flore, starețul așezământului monahal, și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, îndemnându-i pe cei prezenți să-i urmeze credința Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, care a plecat de pe meleaguri românești, închinându-și viața lui Dumnezeu în pustiul Hozevei, unde prin jertfă și nevoință a ajuns la sfințenie, la Hristos.
„Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către Evrei, zice așa: «Aduceţi-vă aminte de înaintaşii voştri, băgaţi bine de seamă cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa». Părintele stareț, împreună cu obștea sa, își aduce aminte de Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, care s-a nevoit și a ars ca o lumânare până s-a mutat din lumea aceasta. Dacă ar fi să ne folosim de cuvintele pe care le-a scris părintele Dumitru Stăniloae, marele nostru teolog, întru-un articol legat de viața monahală, am spune că Sfântul Ioan Iacob a fost «cavaler al Duhului Sfânt», întrarmat în lupta pe care a dus-o cu răul. A fost un bărbat al tăriei, iar tăria i-a venit din nevoință, pentru că zice Sfântul Maxim Mărturisitorul: «Nevoința nu omoară firea, ci o întărește». Deci, Sfântul Ioan Iacob rămâne exemplu strălucit de credință și nevoință pentru noi, păcătoșii”, a spus ierarhul.
La final, părintele stareț Antonie Flore a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, preoților și credincioșilor care vin an de an la sărbătoarea mănăstirii.
Mănăstirea Piatra Craiului, cu hramul „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, este situată în localitatea Bucea, în dreptul Popasului Piatra Craiului, la jumătatea distanței dintre municipiile Cluj-Napoca și Oradea. Așezământul monahal, format din obște de călugări, a fost înființat în anul 1995, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania.
Mănăstirea cuprinde biserica de lemn, stăreţia, chiliile, un paraclis și un muzeu, în care se află o colecție de covoare maramureșene donate de Maria Pop. În prezent, se lucrează la biserica de zid, precum și la celelalte anexe din cadrul complexului monahal.