Sfântul Irodion revine în Bucureştiul natal
Moaştele Sfântului Irodion de la Mănăstirea Lainici, din judeţul Gorj, vor fi aduse în pelerinaj în Capitală, cu prilejul sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, al doilea hram al Bisericii „Sfântul Vasile“ - Victoria. Sfintele moaşte vor fi purtate în procesiune pe Calea Victoriei, sâmbătă, 13 septembrie, împreună cu racla ce conţine un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi părticele din moaştele a şapte sfinţi, din patrimoniul sacru al parohiei bucureştene.
Este al patrulea an în care Parohia „Sfântul Vasile“ - Victoria organizează, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, procesiunea „Calea Sfintei Cruci, scară către cer!“, aducând de fiecare dată câte o rază de lumină şi bucurie credincioşilor din Capitală. În acest an, întrucât este Anul omagial al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Euharistii, la hramul bisericii vor fi aduse spre închinare moaştele Sfântului Irodion, marele duhovnic de la Mănăstirea Lainici, în viaţa căruia cele două Sfinte Taine au lucrat în chip minunat, înălţându-l pe culmile desăvârşirii duhovniceşti.
Despre semnificaţiile venirii în Bucureşti a moaştelor Sfântului Irodion ne-a vorbit mai multe părintele Cristinel Trandafir, parohul Bisericii „Sfântul Vasile“ - Victoria: „La cea de-a patra ediţie a procesiunii cu Lemnul Sfintei Cruci, aducem de la Mănăstirea Lainici racla cu moaştele Sfântului Irodion - cel care a fost ucenicul, dar şi duhovnicul Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica. De la el învăţăm că fiecare dintre noi, credincioşi sau slujitori, trebuie să avem un duhovnic la care să ne spovedim şi apoi să ne împărtăşim în mod frecvent. De asemenea, învăţăm că trebuie să conştientizăm, să ne asumăm şi să ne mărturisim păcatele pentru a dobândi de la Dumnezeu iertare şi folos spre dobândirea Împărăţiei cerurilor. Cu această venire în Bucureşti a moaştelor Sfântului Irodion de la Lainici împlinim şi un eveniment istoric, deoarece este prima revenire a sfântului în Bucureştiul natal de la plecarea sa în pământul Olteniei şi prima procesiune în afara mănăstirii cu sfintele sale moaşte după canonizarea sa. De asemenea, anul acesta se împlinesc 160 de ani de la numirea sa ca stareţ al Mănăstirii Lainici, 5 ani de la descoperirea sfintelor moaşte şi 3 ani de la canonizare“.
Programul liturgic de hram la Biserica „Sfântul Vasile“ - Victoria începe de sâmbătă, 13 septembrie, de la ora 16:00, cu primirea moaştelor Sfântului Irodion, aduse de o delegaţie din Mitropolia Olteniei, urmată de slujba Vecerniei Mari, a Litiei şi Acatistului Sfintei Cruci. După slujbă, de la ora 19:00, racla cu moaştele Sfântului Irodion şi racla cu Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi moaştele a şapte sfinţi vor fi purtate în procesiune pe Calea Victoriei, până în parcul Nicolae Iorga (ce se află vizavi de Academia Română). După ocolirea parcului, procesiunea se va opri pentru un moment de rugăciune la troiţa-monument din centrul parcului, ridicată în semn de cinstire a Sfintei Cruci, în memoria ostaşilor care au luptat pentru reîntregirea neamului şi în memoria marelui istoric şi om de cultură Nicolae Iorga. La finalul procesiunii pr. lect. dr. Gheorghe Holbea, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, va rosti un cuvânt de învăţătură. În continuare, Corul „Cuviosul Paisie de la Neamţ“, dirijat de psaltul Bogdan Marin, va susţine un concert de muzică bizantină, pe scena amenajată în parc cu sprijinul Primăriei Sectorului 1 Capitală.
A doua zi, la sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată în biserica Parohiei „Sfântul Vasile“ - Victoria de către Preasfinţitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.