Sfântul Irodion sărbătorit la Mănăstirea Lainici

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 05 Mai 2018

Prăznuirea Sfântului Cuvios Irodion a adunat în duh de rugăciune la Mănăstirea Lainici din județul Gorj mii de creştini din toată țara. Sărbătoarea a fost împodobită cu Sfânta Liturghie săvârşită la Altarul de vară al mănăstirii de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu un impresionant sobor de ierarhi români, și numeroși preoți și diaconi. La final, Mitropolitul Olteniei a dăruit racle cu părticele din moaștele Sfântului Irodion mai multor eparhii din țară și din străinătate.

Au trecut şapte ani de la trecerea în rândul sfinţilor a Cuviosului Părinte Irodion, stareţul Mănăstirii Lainici. Spre amintirea acestui binecuvântat moment istoric, dar şi spre bucuria duhovnicească a prezenţei şi lucrării sfântului în lavra sa de metanie din Defileul Jiului, mii de credincioși au înălţat rugăciuni şi cântări de laudă joi, 3 mai, în ziua de prăznuire a Sfântului Irodion. În această atmosferă de binecuvântare, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu un impresionant sobor de arhierei.

Evenimentul euharistic a fost împodobit cu daruri duhovnicești alese. Cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Irineu, părticele din moaştele Sfântului Cuvios Irodion au fost dăruite arhiereilor care au participat la această sărbătoare: IPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului; IPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului; PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului; PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei; PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei; PS Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi PS Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei. Sfintele moaşte au fost aşezate în racle din lemn de cireş, frumos alcătuite în vatra Mănăstirii Lainici. De acest binecuvântat dar se va bucura şi Mănăstirea Frăsinei din județul Vâlcea, reprezentată la praznicul Sfântului Irodion de părintele protosinghel Ioanichie Popescu, stareţul sfântului aşezământ.
În cuvântul de binecuvântare, rostit la finele slujbei, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre viaţa şi faptele minunate ale Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici. În acest sens, IPS Părinte Mitropolit Irineu a subliniat râvna pentru rugăciune şi nevoinţă din viaţa sfântului, astfel încât „el a strălucit ca un luceafăr pe bolta Bisericii Mântuitorului Hristos, devenind totodată Luceafărul Olteniei”. De asemenea, ierarhul a spus că moaştele sfântului au fost scoase cu ajutor de sus din „măruntaiele pământului” şi aşezate spre închinare şi cinstire în mănăstirea pe care a slujit-o cu mare dragoste. Înaltpreasfinția Sa a arătat totodată că, prin darurile făcute ierarhilor împreună-slujitori, Sfântul Irodion „devine prezent în diferite zone şi duhul său se face lucrător în toată lumea”. Mulţumiri pentru frumoasa zi de prăznuire a transmis şi IPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a ţinut să rememoreze câteva momente din slujirea sa ca stareţ la Mănăstirea Lainici. La final, arhimandritul Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici şi Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Craiovei, a mulţumit ierahilor prezenţi pentru marea bucurie duhovnicească şi l-a rugat pe Sfântul Irodion să păzească pe toţi creştinii care-l cinstesc cu elavie. „Pentru noi este un moment impresionant în această zi de prăznuire a Cuviosului Irodion, când Înaltprea­sfințitul Părinte Irineu a decis să ofere ca binecuvântare părticele din moaștele sfântului. Noi am făcut racle din lemn de cireș din acești munți ai Lainiciului unde Sfântul Irodion a trăit, a respirat aerul de aici, și cu siguranță arborii pe care îi vedem în jurul nostru sunt de pe timpul Sfântului Irodion. De aceea, raclele au și o intensitate duhovnicească aparte, un duh al locului”, a spus părintele stareț Ioachim Pârvulescu.