Sfântul Maxim prăznuit la Arad

Data: 23 Ianuarie 2013

Ziua de 21 ianuarie a fost o zi aparte pentru profesorii şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad, întrucât atunci a fost prăznuit Sfântul Maxim Mărturisitorul, care este ocrotitorul paraclisului facultăţii împreună cu  Sfântul Mare Mucenic Mina.

 
Ziua aceasta este ziua hramului paraclisului studenţilor, unde aceştia se pregătesc duhovniceşte pentru slujirea preoţiei.
 
Duminică seara, în ajun, a fost săvârşită Vecernia cu Litie. A doua zi, au fost săvârşite Utrenia şi Sfânta Liturghie, încununată de slujirea Înalt Preasfinţitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului. 
Înalt Preasfinţitul Timotei a fost întâmpinat în curtea aşezământului teologic de către soborul preoţilor profesori, alături de alţi preoţi şi diaconi studenţi şi masteranzi, precum şi de către studenţii facultăţii cu o vie emoţie şi bucurie sufletească, fiind condus în sfânta biserică, unde a slujit Sfânta Liturghie de hram.
 
La momentul potrivit, chiriarhul locului a rostit un cuvânt de învăţătură deosebit de bogat în conţinut, atât prin adâncimea cugetării teologice, cât şi prin îndemnurile părinteşti deosebit de sensibile ce au fost adresate celor prezenţi.
 
Înalt Preasfinţia Sa a făcut referire la lumea în care trăim, la preocuparea omului modern pentru universul fizic şi la nevoia de a se preocupa şi de universul interior, pentru că „omul contemporan se apleacă prea mult asupra lumii materiale şi este mai puţin preocupat de cele duhovniceşti“. Sfântul Maxim Mărturisitorul ne oferă în acest cadru punctul de vedere ortodox prin legătura lui Dumnezeu cu creaţia a cărei încununare este omul. De asemenea, IPS Timotei a făcut referire la cosmos şi la aparenta sa infinitate, arătând în acest sens faptul că Sfântul Maxim Mărturisitorul a fost teologul care a vorbit despre cosmos, despre raţiunile şi energiile divine.
 
„Gândirea teologică a Sfântului Maxim Mărturisitorul este una foarte înaltă, greu de înţeles chiar şi pentru cei mari, însă şi copiii prin curăţia lor sunt cei care înţeleg dincolo de cuvinte. Ar trebui să avem şi noi curăţia şi nevinovăţia lor pentru a înţelege tainele lui Dumnezeu“, a apreciat ierarhul arădean, referindu-se la copiii prezenţi în sfânta biserică la slujbă. În partea a doua a cuvântului său, IPS Timotei a arătat faptul că ne aflăm în Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştină. „Fiecare dintre diferitele denominaţiuni creştine susţine că deţine adevărul, însă în lipsa unui arbitru, noi ortodocşii avem întreaga Tradiţie a Bisericii care să ne călăuzească.
 
La sfârşitul Sfintei Liturghii au fost binecuvântate prinoasele aduse în cinstea Sfântului Maxim Mărturisitorul şi, de asemenea, a fost săvârşită o panihidă mică pentru profesorii facultăţii şi ctitorii sfântului lăcaş adormiţi în Domnul. 
 
Pr. Ştefan Negreanu, unul dintre preoţii slujitori la paraclisul studenţilor, a mulţumit Înalt Preasfinţitului pentru dragostea părintească arătată profesorilor, studenţilor şi credincioşilor care se roagă împreună în acest sfânt lăcaş. Părintele i-a mulţumit de asemenea întâistătătorului eparhiei arădene pentru slujire şi pentru cuvântul de învăţătură, invitându-l ca ori de câte ori timpul îi îngăduie să poposească în mijlocul profesorilor şi studenţilor, întărindu-i în rugăciune şi povăţuindu-i părinteşte. (Preot Lucian Farcaşiu şi diac. Caius Cuţaru)