Sfântul Mucenic Emilian sărbătorit în Capitală

Un articol de: Ioan Bușagă - 18 Iulie 2013

În Biserica Ortodoxă Română a fost sărbătorit ieri, 18 iulie, Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor. În Capitală, moaşte ale acestui sfânt se află în biserica Parohiei „Naşterea Maicii Domnului“, „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ şi „Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor“, de lângă parcul Drumul Taberei.

În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de şapte preoţi. În cuvântul de învăţătură, părintele Emilian Ţincu a evidenţiat importanţa mărturisirii credinţei ortodoxe, precum a mărturisit-o mucenicul străromân Emilian de la Durostor. La final, părintele paroh Constantin Ţincu împreună cu ceilalţi slujitori ai parohiei şi cu membrii Consiliului parohial au oferit 500 de pachete credincioşilor prezenţi la sărbătorirea ocrotitorului parohiei bucureştene.

Moaştele Sfântului Mucenic Emilian de la Durostor au fost dăruite acestei parohii bucureştene de către Mitropolitul Ilarion al Silistrei în anul 2008. La această biserică s-a înfiinţat un aşezământ social care cuprinde o sală de studiu, un cabinet de medicină, un cabinet de consultanţă juridică, un cabinet de consultaţii psihologice şi o sală de mese. Construcţia centrului social, care are 30 de metri lungime şi 9 metri lăţime, a început în anul 2005. De atunci, peste 50 de copii din diferite clase şi de diferite vârste, cuprinse între 7 şi 18 ani, vin şi îşi fac temele şi aprofundează materiile sub îndrumarea profesorilor din parohie, iar cei aflaţi la ceas de strâmtorare primesc cel puţin o masă caldă pe zi, fie la centru, fie le primesc pe toate la domiciliu cu ajutorul voluntarilor din comunitate.

Curajul mărturisirii unui sfânt străromân

Sfântul Mucenic Emilian era de origine daco-romană, din cetatea de pe malul drept al Dunării, Durostorum (azi Silistra). Despre Sfântul Emilian se spune că a fost fie robul unui grec, fie fiul prefectului din Durostorum, Sabbatianus. Pe când noul guvernator Capitolin dădea un ospăţ în cinstea idolilor, Sfântul Emilian a luat un ciocan şi a distrus altarele de jertfă şi statuile idolilor, fără să-l fi văzut cineva. Oamenii lui Capitolin l-au întemniţat pe un om nevinovat care venea de la câmp şi care trecea pe lângă templul păgân. Sfântul Emilian, auzind de suferinţele celui nevinovat, a mărturisit fapta sa şi credinţa în Hristos. Păgânii l-au supus la chinuri, dar a rămas statornic în credinţa sa. Sfântul Emilian, rugându-se şi binecuvântând pe Dumnezeu, a adormit în Domnul în anul 362.