Sfântul Mucenic Mina, sărbătorit în București
Biserica „Sfântul Mucenic Mina” – Vergu, Protopopiatul Sector 3 Capitală, și-a sărbătorit ieri, 11 noiembrie 2015, ocrotitorul spiritual. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată la această biserică, unde se păstrează o părticică din moaștele Sfântului Mina, de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Sărbătoarea hramului a început de marți, 10 noiembrie, când un sobor de slujitori a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia și Acatistul Sfântului Mucenic Mina, după care racla ce adăpostește un fragment din moaștele sfântului a fost scoasă din biserică și așezată spre închinare, sub un baldachin special amenajat în apropierea sfântului locaș. A doua zi, credincioșii bucureșteni au participat în număr mare la slujba Sfintei Liturghii și s-au închinat la icoana făcătoare de minuni și la racla cu moaștele Sfântului Mucenic Mina.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul le-a vorbit celor prezenți despre minunile și viața duhovnicească a Sfântului Mucenic Mina, arătând că, în general, la sărbătorile sfinților mucenici, Evangheliile ne vorbesc despre profețiile Mântuitorului Iisus Hristos cu privire la ura care se va îndrepta asupra ucenicilor Săi și asupra Bisericii Sale, precum și despre importanța fidelității pe tot parcursul vieții față de Hristos. „Evanghelia de astăzi ne spune că oricine va mărturisi pentru Hristos înaintea oamenilor, și El îl va mărturisi pe acela înaintea Tatălui Său, Care este în ceruri. Forma cea mai deplină a mărturisirii lui Dumnezeu este fără îndoială martiriul. Sfinții mucenici sunt aceia care, imitându-L pe Hristos prin viața lor martirică, s-au învrednicit nu doar cu sufletul de a-L vedea pe Dumnezeu, ci și trupurile lor s-au împărtășit de slavă și de putere dumnezeiască. Sfântul Apostol Pavel îi întreabă pe Corinteni: nu știți oare că trupurile voastre sunt temple ale Duhului Sfânt? Fără îndoială că, de-a lungul secolelor, marii Părinți ai Bisericii au arătat, în scrierile lor, așa cum a făcut și Sfântul Ioan Gură de Aur, că moaștele sfinților sunt izvoare de binecuvântare pentru noi. În incoruptibilitatea sfintelor moaște noi vedem arvuna nestricăciunii din Împărăția Cerurilor și înțelegem că prin trecerea la cele veșnice sfântul rămâne în legătură cu trupul în care sufletul lui a sălășluit și, de dincolo, din viața veșnică, unde el primește puteri sporite, transmite trupului său această putere și acest har al Preasfintei Treimi, ca să devină izvor de binecuvântare”, a spus Preasfinția Sa. În continuare, Preasfinția Sa a subliniat că cinstirea sfintelor moaște reaprinde în inimile creștinilor dorința de a se asemăna sfinților.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Varlaam Ploieșteanul a transmis părintelui paroh Gheorghe Ispas, precum și tuturor credincioșilor prezenți, binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Preasfinția Sa a oficiat apoi slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului locaș trecuți la Domnul, precum și pentru cei care au murit în incendiul din clubul Colectiv. Cu prilejul hramului, Biserica „Sfântul Mina” – Vergu a oferit credincișilor peste 1.000 de pachete cu alimente. Din soborul de slujitori au mai făcut parte: pr. Costin Spiridon, consilier patriarhal; pr. Florin Busuioc, protoiereul Protopopiatului Sector 3 Capitală, și pr. Costel Burlacu, protoiereul Protopopiatului Sector 6 Capitală.