Sfântul Neagoe Basarab cinstit la ctitoria sa din Cetatea Basarabilor

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 27 Septembrie 2024

Vechea catedrală din Curtea de Argeș, lăcaș de cult emblematic pentru fosta capitală a Țării Românești, a îmbrăcat haine de sărbătoare joi, 26 septembrie, în ziua de pomenire a sfântului ei ctitor. Numeroși credincioși s‑au unit în rugăciune în cadrul Sfintei Liturghii săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurat de un sobor de clerici. Cu acest prilej a fost sărbătorită și împlinirea a 15 ani de la proclamarea locală a canonizării Sfântului Voievod Neagoe Basarab, eveniment petrecut în seara de 25 septembrie 2009,  în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a unui sobor de ierarhi români.

Evenimentele dedicate cinstirii Sfântului Neagoe Basarab au început în ajunul zilei sale de pomenire, la ceas de seară, în ctitoria voievodală din Curtea de Argeș fiind săvârșită slujba Vecerniei și Acatistul Sfântului Neagoe Basarab, se arată pe site‑ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.

Joi, 26 septembrie, ierarhul argeșean, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în catedrala voievodală, de la a cărei primă sfințire s‑au împlinit 507 ani (15 august 1517). Răspunsurile liturgice au fost date de corul elevilor de la Seminarul Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit credincioșilor prezenți despre evlavia voievodului pomenit pentru Maica Domnului, căreia i‑a închinat strălucita ctitorie de la Curtea de Argeș.

„Neagoe Vodă Basarab s‑a născut orfan. Pentru că nu a avut tată, el a dezvoltat un cult pentru mama lui, Neaga, ca și pentru o sfântă. De aceea, când a ajuns domn al Țării Românești, a vrut să‑și cinstească mama, dar mai ales pe Maica Domnului. Acest celebru domnitor, pentru dragostea arătată Maicii Domnului, a zidit această catedrală, o sinteză de arhitectură între Orient și Occident. A zidit acest sfânt lăcaș ca un imn de slavă pentru Dumnezeu și pentru Maica Domnului și ca o cinstire pentru mama lui și pentru poporul român”, a spus ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, în fața ctitoriei voievodale, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a semnat hrisovul de întemeiere pentru „Basarab Fest”, primul festival dedicat întemeietorilor Țării Românești, care s‑a desfășurat în perioada 27‑29 septembrie 2024 în județul Argeș, sub patronajul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Academia Română, în cadrul căruia dinastia Basarabilor va fi omagiată prin muzică, poezie, teatru, prezentarea meșteșugurilor medievale și jocuri.

Pentru Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, sărbătoarea Sfântului Voievod Neagoe Basarab din acest an are o însemnătate specială, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului împlinind în această zi 80 de ani de viețuire pe acest pământ, aproape 40 de ani de arhierie și 15 ani de la ridicarea în treapta de Arhiepiscop.