Sfântul Pantelimon, prăznuit cu evlavie de credincioşi
Mănăstirea Lacu Sărat din apropierea municipiului Brăila şi-a sărbătorit sâmbătă, 27 iulie, ocrotitorul, pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, Sfânta Liturghie fiind săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Hram a fost şi la Schitul Ciobănoaia, judeţul Buzău, Sfânta Liturghie fiind săvârşită aici de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. În Bucureşti, acelaşi sfânt mucenic a fost sărbătorit în mod deosebit la Biserica „Sfântul Pantelimon”-Foişorul de Foc.
Aşezământul monahal aflat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon de la Lacul Sărat este locul unde monahiile închinoviate slujesc lui Dumnezeu şi semenilor, contribuind la alinarea suferinţelor trupeşti pentru bolnavii aflaţi la tratament în staţiune. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un mare sobor de preoţi şi diaconi.
Eveniment pastoral-misionar şi social-filantropic deopotrivă, hramul bine-cunoscutei mănăstiri brăilene a reunit numeroși pelerini sosiți în chip special la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, credincioşi aflaţi la tratament în staţiunea Lacu Sărat, oficialităţi locale şi judeţene, cadre medicale din Brăila şi de la baza de tratament a staţiunii Lacu Sărat, precum şi monahi şi monahii din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos. La momentul liturgic cuvenit, foarte mulți copii și credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
La sărbătoarea mănăstirii brăilene a participat și un grup de africani din Congo, Camerun, Ciad și Coasta de Fildeș, aflați în această perioadă la Galați la diverse programe de cercetare și studii postuniversitare, care s-au arătat fascinați și impresionați de frumusețea Ortodoxiei și și-au manifestat dorința de a cunoaște cât mai mult din tradițiile și obiceiurile poporului român.
La final, ierarhul Dunării de Jos a binecuvântat Muzeul etnografic, reamenajat în ultima perioadă în noul corp al aşezământului monahal, ce cuprinde obiecte autentice populare românești, mobilier, ceramică, obiecte de uz casnic, țesături de interior, costume tradiționale, meșteșuguri, dar și o colecție de obiecte și accesorii școlare semnificative din istoria învăţământului românesc.
Și în acest an, harnicele maici ale mănăstirii au pregătit peste 600 de pachete cu alimente pentru credincioșii prezenți la hram, iar pentru bătrânii de la centrul de recuperare din imediata vecinătate a mănăstirii au oferit hrană caldă.
Slujire arhierească la hramul Schitului Ciobănoaia
La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, sâmbătă, 27 iulie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Schitul Ciobănoaia din județul Buzău. Cu prilejul hramului acestui așezământ călugăresc, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al schitului.
Soborul slujitor a fost format din: arhim. Teoctist Basarab - exarhul mănăstirilor din eparhie, pr. Marian Gegea - consilier eparhial la Sectorul cimitire, monumente și servicii funerare, pr. Constantin Călin - protopop al Protoieriei Buzău I, arhim. Calinic Marti - duhovnicul Schitului Săseni, protos. Macarie Gherghe - egumenul Schitului Ciobănoaia, precum și alți preoți din împrejurimi.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a vorbit despre viața și minunile Sfântului Pantelimon, explicând de ce este considerat ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor. „Pentru medicii noștri, Sfântul Pantelimon este un exemplu de dăruire, cu întreaga lui ființă, în actul de vindecare a pacientului, a omului suferind. El se identifica mereu cu omul, intra în logica și în trăirea sufletească și chiar trupească a omului pe care urma să îl trateze. Dar, înainte de a-l trata cu medicamentele specifice vremii de atunci, se ruga lui Dumnezeu, Mântuitorului Iisus Hristos - Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.
Cântările liturgice au fost interpretate de Corul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a primit din partea obștii Schitului Ciobănoaia o icoană a Sfântului Pantelimon.
Hramul Bisericii „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc
Ca în fiecare an, credincioși și pelerini din toate părțile Capitalei au participat în aceste zile la hramul Parohiei „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc, care și-a sărbătorit ocrotitorul. Vineri seară, potrivit tradiției, racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Pantelimon a fost purtată în procesiune în jurul bisericii, iar apoi a fost așezată spre închinare și cinstire în baldachinul de lângă locașul de cult, unde rândul pelerinilor a curs necontenit spre cinstirea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon și dobândirea mijlocirii sale. La finalul manifestării religioase a avut loc un moment artistic dedicat ocrotitorului parohiei, interpretat de actrița Ana Calciu, în regia Ivonei Boitan.
A doua zi, bucuria duhovnicească a continuat prin săvârșirea Sfintei Liturghii de un sobor de preoți, iar apoi a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii trecuți la Domnul de-a lungul istoriei acestui locaș de cult.
Importanța acestei sărbători, dar și rolul pe care îl au aceste spectacole în viața parohiei au fost evidențiate de părintele Aurel Bogdan Teleanu, slujitor la Parohia „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc. „Ca de obicei, această sărbătoare este la biserica noastră un popas duhovnicesc deosebit prin faptul că este ocrotitorul bisericii noastre, iar noi îl cinstim prin slujbe care se fac de regulă, dar și printr-un pelerinaj pe străzile adiacente din parohie, făcând în felul acesta misiune. Acest moment este și unul cultural pentru că încă din anul 2008, când am identificat în arhivele timpului că aici a existat o mișcare culturală, am reînființat-o sub titlul de odinioară, «Ateneul Sfântului Pantelimon». Sub egida acestui nume, an de an, la parohia noastră au fost momente culturale cu ocazia hramului, în special spectacole de teatru. Anul acesta, spectacolul de teatru a fost în regia doamnei Ivona Boitan, având-o ca interpret pe doamna Ana Calciu. De asemenea, a fost prezent și cvartetul dirijat de părintele diac. Marian Vasluianu de la Parohia Iancu Vechi-Mătăsari. Credincioșii au fost impresionați, a fost atât un moment de priveghere, cât și unul cultural, întrucât, făcând trimitere la jertfă, cu toții ne-am gândit la Sfântul Mucenic Pantelimon, care a sfârșit având o moarte mucenicească”, a spus pr. Aurel Bogdan Teleanu.
La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii locașului de cult trecuți la cele veșnice, iar toți credincioșii prezenți la slujbă au primit pachete cu alimente.