Sfântul Pantelimon, sărbătorit la Schitul Ciobănoaia din Buzău

Un articol de: Pr. Dragoș Mihai Olteanu - 30 Iulie 2018

Schitul Ciobănoaia din comuna  Merei, județul Buzău, și-a sărbătorit vineri, 27 iulie 2018, hramul. În ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor ­Pantelimon, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în altarul de vară al așezământului monahal. Totodată, ierarhul a oficiat și o slujbă de pomenire pentru ctitorii schitului, mutați la Domnul. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic misionar al eparhiei „Sfântul Roman Melodul”. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a adresat un cuvânt de învățătură credincio­șilor prezenți la sfintele slujbe, în care a vorbit despre viața și faptele minunate ale Sfântului Pantelimon, dar și despre importanța păstrării sănătății sufletești și trupești. În soborul slujitorilor s-au aflat pr. Marian Gegea, consilier eparhial la Sectorul cimitire, monumente și servicii funerare, arhim.Teoctist Basarab, exarhul ­mănăstirilor din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, precum și alți preoți și diaconi.

Cu acest prilej, ieromonahul Macarie Gherghe, egumenul Schitului Ciobănoaia, a fost hirotesit întru protosinghel. Așezământul monahal de la Ciobănoaia este schit de călugări, fiind atestat documentar, întâia oară, în anul 1700, sub numele de Schitul ­Apşoara.

Biserica de lemn a schitului, cu hramul „Sfântul Pantelimon”, a fost ctitorită, spre sfârșitul ­secolului al XVII-lea, de către ­un boier buzoian, căpitanul de dorobanți Dragomir Băncescu, al cărui mormânt se află în interiorul sfântului locaş.

În anii 2007-2008, a fost ridicat paraclisul închinat Sfântului Teodosie de la Mănăstirea Brazi, care a fost sfințit la data de 30 august 2008.