Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul sărbătorit în MMB
Biserica Ortodoxă Română îl prăznuieşte astăzi pe Sf. Proroc Ilie Tesviteanul. Mai multe biserici parohiale şi mănăstiri se află în sărbătoare. În sfintele lăcaşuri de cult care îşi serbează hramul aseară a avut loc Vecernia unită cu Litia, iar în bisericile de mănăstire s-a săvârşit slujba Privegherii.
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este ocrotitorul mai multor biserici din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB). În Iaşi, două biserici îşi serbează hramul de Sf. Ilie. Biserica Talpalari este ctitorită de marele vistiernic al Moldovei, Iordache Cantacuzino, la jumătatea veacului al XVII-lea. Sfântul lăcaş a avut parte de-a lungul timpului de generozitatea multor familii boiereşti şi domneşti, printre acestea - familia primului ctitor a avut grijă de sfânta biserică mai bine de două veacuri şi jumătate. Unul dintre marii reprezentanţi ai familiei Cantacuzino, din ramura Cantacuzino Paşcanu, a fost cel care s-a îngrijit de refacerea din temelie a bisericii la începutul veacului al XIX-lea. Hramul Bisericii Talpalari a fost preluat de la Biserica "Sf. Ilie" de pe strada Vasile Alecsandri din Iaşi care a fost demolată în anul 1953. Programul liturgic a început aseară cu slujba Vecerniei unită cu Litia şi va continua astăzi cu Utrenia, Sfânta Liturghie şi pomenirea pentru cei adormiţi. Sărbătoare este astăzi şi la Biserica cu hramurile "Sf. Ilie", "Sf. Nectarie" şi "Naşterea Maicii Domnului" din cartierul ieşean Alexandru cel Bun. Piatra de temelie a acestui sfânt lăcaş a fost pusă în anul 1996, iar construcţia propriu-zisă a început în anul 2000. În prezent, se lucrează la pictura sfântului lăcaş. Din luna octombrie a anului 2006, biserica adăposteşte moaştele Sf. Ierarh Nectarie de la Eghina, devenind astfel loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi.
În Protopopiatul Iaşi 2 îşi vor serba hramul parohiile Dancu I, Rediu-Aldei, Ungheni, Şerbeşti, Slobozia şi Vişani.
Sărbătoare la Botoşani
În haină de sărbătoare se va îmbrăca şi Biserica "Sf. Ilie" din Botoşani. În 1778, pe locul unde se află astăzi sfântul lăcaş exista o biserică de lemn. Acest lucru reiese din Catastihul dat de mitropolitul Calimah în anul 1778 breslei blănarilor din târgul Botoşani. După cum ne-a explicat parohul de aici, pr. Lucian Leonte, protoiereu de Botoşani, ctitorii acestei biserici sunt blănari din oraşul Botoşani. Ei dărâmă biserica din lemn şi în anul 1809 zidesc mai întâi clopotniţa. După terminarea clopotniţei, breasla blănarilor face un contract cu pietrarii Constantin Sin Iordache, Ilie Ciobanu şi cu epitropii Bisericii "Sf. Ilie", ca să zidească din nou acest sfânt lăcaş. În 1998 începe pictura interioară în tehnica frescă executată de echipa pictorului arhitect Gheorghe Bratiloveanu din Suceava, lucrare întreruptă în anul 2000 din lipsă de fonduri. În 2001 se începe reparaţia exterioară şi schimbarea acoperişului cu tablă de cupru. În Protopopiatul Botoşani va mai fi astăzi sărbătoare la Biserica "Sf. Ilie" din localitatea Cristeşti, iar în Protopopiatul Dorohoi în parohia Dealu-Mare. În Protopopiatul Roznov parohia Chintici se va afla în sărbătoare, în timp ce în Protopopiatul Săveni biserica din localitatea Adăşeni îşi va cinsti ocrotitorul.
Singura biserică cu hramul "Sfântul Ilie" din Târgu Neamţ
În Protopopiatul Târgu Neamţ o singură biserică poartă hramul Sfântului Ilie Tesviteanul şi aceasta se află în Târgu Neamţ, în centrul oraşului. Biserica datează din anul din 1837 şi este ctitorie a negustorului Alexandru Teoharie. "Biserica a fost sfinţită în anul 1842, în ziua Sfinţilor Trei Ierarhi. În primăvara anului 1864, în săptămâna Sfintelor Paşti, un incendiu a mistuit mai multe case aflate pe uliţa bisericii, dar şi acoperişul lăcaşului de cult, topind clopotele din turnul-clopotniţă. Refacerea acoperişului şi a clopotelor s-a efectuat în acelaşi an, prin grija ctitorului bisericii", a explicat pr. Ioan Dogariu, protoiereu de Târgu Neamţ.
La 1,5 km de Suceava se află Biserica "Sf. Ilie" din satul Sf. Ilie, comuna Şcheia, ctitorită de Ştefan cel Mare în 1488. Pictura a fost realizată în epoca lui Ştefan cel Mare, apoi refăcută în sec. XVII, când mitropolitul Varlaam repara întreaga biserică. Biserica şi-a păstrat forma iniţială, având aceleaşi trăsături cu biserica din Pătrăuţi. Impresionează tabloul votiv reprezentându-l pe Ştefan cel Mare şi Sfânt cu familia sa. Icoanele împărăteşti din biserică au fost realizate la Moscova, în 1708.
În Protopopiatul Rădăuţi va fi sărbătoare în trei biserici din oraşul Rădăuţi şi în parohia Dărmăneşti.
În Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc îşi va serba hramul Biserica "Sf. Ilie" din Vatra Dornei şi Mănăstirea Piatra Tăieturii din localitatea Panaci.
Biserica parohială cu hramul "Sfântul Ilie" din Roman este construită din caramidă, în 1840, de episcopul Meletie al Romanului şi nepotul său Germano, arhimandrit de scaun. La acea dată, cartierul N. Bălcescu de azi era comuna Carol I.
Biserica "Sf. Ilie" din Bârlad a fost construită între anii 1859-1869 de către breasla blănarilor, la nord de biserica de lemn din 1794-1795 (cu care a coexistat până în anii 1860-1864). În Eparhia Huşilor va fi sărbătoare astăzi şi la Biserica "Sf. Ilie" din Huşi.