Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, cinstit în Banatul de Munte

Un articol de: Darius Herea - 18 Iulie 2021

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul va fi cinstit cu mare bucurie în Eparhia Banatului de Munte, în care există numeroase biserici, schituri și mănăstiri închinate acestui sfânt. În unele comunități monahale, în aceste zile va fi prezent chiriarhul Caransebeșului, Prea­sfințitul Părinte Lucian.

Credincioșii din Banatul de Munte au o evlavie deosebită față de Sfântul Ilie, deoarece este considerat ocrotitorul recoltelor și un exemplu de viețuire sfântă, precum precizează părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului:

„Sfântul Ilie este cinstit în mod deosebit de bănățeni, atât de bă­nățenii care locuiesc în mediul rural, pentru că este considerat a fi ocrotitorul recoltelor lor, cât și de bănățenii care locuiesc în mediul urban, pentru că el reprezintă fidelitatea față de credința în Dumnezeul lor. De aceea, foarte multe mănăstiri din Banatul Montan îl au ca ocrotitor, pentru că mănăstirile polarizează în jurul lor cre­dincioșii din toate locurile. Mai mult, pentru mănăstiri, Sfântul Ilie Tesviteanul este și un model de viețuire pustnicească și duhovnicească. De aceea, hramurile acestor mănăstiri, îndeobște ale celor care se află pe vârfuri de munte, sunt așteptate cu multă evlavie de către credincioși și frecventate cu aceeași evlavie de aceștia”.

Sărbătoarea praznicului a început duminică, 18 iulie, la schitul închinat Sfântului Ilie de pe Muntele Semenic, unde Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit, în cea de-a patra duminică după Rusalii, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Luni, 19 iulie, în ajunul praznicului, începând cu ora 18:00 ierarhul va oficia la Mănăstirea „Sfântul Ilie” de la Izvor din Bocșa Vasiova Vecernia unită cu Litia, urmând ca marți, 20 iulie, în ziua praznicului, începând cu ora 9:00, să fie săvârșită Sfânta Liturghie arhierească în Altarul de vară al așezământului monahal din Bocșa Vasiova.

Cel mai important lăcaș din Banatul de Munte, închinat Sfântului Ilie, este Catedrala Episcopală din Caransebeș, întrucât cel de-al doilea hram este „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Acest hram i-a fost dat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în data de 12 septembrie 2010, în ziua târnosirii, hramul principal fiind „Învierea Domnului”.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este și ocrotitorul celor două schituri ce se află pe Muntele Semenic și pe Muntele Mic. Pe munții Banatului de Munte Sfânta Liturghie va fi săvârșită, în ziua hramului, de către delegații Preasfințitului Părinte Lucian.

Încă 13 biserici din cele patru protopopiate ale Eparhiei Caransebe­șu­lui își vor sărbători hramul. Bău­ța­rul Inferior, Băuţarul Superior, Bucoşniţa, Marga şi Valea Timişului din Protopopiatul Caransebeş, Bogâltin, Luncaviţa, Mehadia, Pătaş şi Pârvova din Protopopiatul Băile Herculane, Oravița Română, Coronini şi Milcoveni din Protopopiatul Moldova Nouă.