Sfântul Serafim de Sarov cinstit la Mănăstirea Pantocrator

Un articol de: Filip Hristofor Cane - 03 Ianuarie 2025

Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, s‑a aflat joi, 2 ianuarie, în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii Pantocrator din localitatea Drăgănești‑Vlașca, județul Teleorman. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mare a așezământului monahal, în cinstea Sfântului Cuvios Serafim de Sarov și a Sfântului Ierarh Silvestru, Episcopul Romei, fiind înconjurat de un sobor de preoți şi diaconi. Cu această ocazie, credincioșii prezenți s‑au putut închina la un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, aflat în patrimoniul Mănăstirii Pantocrator. La Sfânta Liturghie a participat și Ciprian‑Vasile Olinici, secretar de stat pentru Culte.

Din soborul de slujitori care s‑au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte părintele arhimandrit Serafim Baciu, vicar administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului; părintele arhimandrit Sebastian Serdaru, starețul obştii monahale; părintele Dragoș‑Ciprian Vîrșescu, consilier eparhial; părintele Cătălin Eugen Păunescu, consilier administrativ‑bisericesc; părintele Constantin Dina, protopop de Videle; părintele Mircea Ionescu, protopop de Roșiori de Vede; părintele Cristian Ioana, protopop de Turnu Măgurele; părintele Sorin Marian Nistor, protopop de Alexandria, precum și alți preoți și diaconi.

În predica adresată credincioșilor, Preasfinția Sa a evidențiat importanța pe care sfinții o au în viața noastră: „Ca în fiecare zi din anul bisericesc, facem pomenirea a doi dintre sfinții cu un rol deosebit în istoria vieții bisericești: Sfântul Ierarh Silvestru, Episcopul Romei, și Sfântul Cuvios Serafim de Sarov, doi sfinți care împodobesc calendarul Bisericii noastre și istoria sfântă. Sfinții Serafim de Sarov și Silvestru sunt adevărate exemple de smerenie, credință profundă și mărturisire a învățăturii creștine prin viețile lor. Fiecare dintre ei a lăsat o moștenire spirituală profundă, care continuă să inspire credincioșii până astăzi. Sfântul Serafim de Sarov este unul dintre cei mai iubiți sfinți ortodocși ruși, cunoscut pentru viața sa ascetică, dragostea profundă față de oameni și învățătura despre bucuria dobândirii Duhului Sfânt. Sfântul Silvestru este cunoscut pentru contribuțiile sale la stabilirea dreptei credințe în fața ereziilor și pentru conducerea înțeleaptă a Bisericii în vremuri dificile. El a fost un susținător fervent al dogmelor ortodoxe și un oponent al ereziilor, în special al arianismului. Cei doi sfinți ne învață că adevărata măreție stă în smerenie și în dragostea jertfelnică față de aproapele”.

La final, ierarhul i‑a oferit lui Ciprian‑Vasile Olinici, secretar de stat pentru Culte, o diplomă de vrednicie și o icoană cu chipul Maicii Domnului, pentru ajutorul oferit parohiilor din cuprinsul Episcopiei Alexandriei și Teleormanului. De asemenea, Preasfinția Sa i‑a felicitat pe toți cei ocrotiți de Sfântul Cuvios Serafim de Sarov și de Sfântul Ierarh Silvestru și îndeosebi pe părintele arhimandrit Serafim Baciu, vicar administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, cu ocazia sărbătoririi zilei sale onomastice, căruia i‑a oferit un frumos buchet de flori din partea întregii obști.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor prezenți pentru dragostea dumneavoastră, de a fi alături de noi, astăzi. Sfântul Serafim de Sarov este unul dintre cele mai luminoase modele de smerenie și dragoste față de Hristos în tradiția ortodoxă. El ne învață că, în ciuda încercărilor și ispitelor, omul poate deveni un vas al harului divin dacă își pune nădejdea în Dumnezeu. De aceea, îl rugăm pe Sfântul Cuvios Serafim de Sarov, unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Ortodoxiei, să fie mijlocitor înaintea lui Dumnezeu”, a afirmat părintele arhimandrit Serafim Baciu, vicar eparhial.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic ,,Pantocrator”.