Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, sărbătorit în Moldova

Un articol de: Constantin Ciofu - 04 Iulie 2013

Un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi a săvârşit pe 2 iulie 2013 Sfânta Liturghie la Mănăstirea Putna din judeţul Suceava. Liturghie arhierească a fost şi la Borzeşti în ziua pomenirii Voievodului Moldovei. Singura biserică din Iaşi închinată marelui domnitor şi-a serbat pe 2 iulie hramul.

Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Longhin, Episcop de Bănceni din Ucraina, înconjuraţi de 100 de preoţi şi diaconi, au săvârşit marţi, 2 iulie, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Putna din judeţul Suceava. La această slujbă au participat şi s-au rugat împreună preoţi şi credincioşi din toată ţara. Predica din cadrul slujbei a fost ţinută de IPS Teodosie. „Am venit să întâmpinăm un voievod care a trăit pe pământ vitejeşte, plin de dreptate, de iubire şi de bucurie sufletească. Sfântul Voievod Ştefan a marcat nu doar istoria Moldovei, ci şi istoria creştinătăţii întregi“, a spus IPS Teodosie. După cum ne-a relatat arhim. Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, care este şi exarh administrativ al mănăstirilor din Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor, la final s-au depus coroane de flori la mormântul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.

„Zilele Betleemului Ştefanian“ la Borzeşti

PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit pe 2 iulie Sfânta Liturghie în parohia Borzeşti, Protopopiatul Oneşti, judeţul Bacău. Slujba a fost săvârşită în cadrul primei ediţii a manifestărilor intitulate „Zilele Betleemului Ştefanian“. Ierarhul a fost întâmpinat de dimineaţă de copiii îmbrăcaţi în costume naţionale şi de soborul slujitorilor. Credincioşii din localitate, dar şi din alte părţi ale judeţului au participat la acest eveniment religios deosebit pentru Eparhia Romanului şi Bacăului. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, PS Ioachim Băcăuanul şi-a îndreptat atenţia în mod deosebit spre tânăra generaţie, chemată, în contextul timpului zbuciumat pe care îl trăim, să promoveze valorile neamului românesc. „Tinerii au datoria să poarte pe mai departe stindardul sfintei noastre Ortodoxii, al neamului nostru, al valorilor care au structurat identitatea noastră de-a lungul veacurilor“, a remarcat Preasfinţia Sa. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, ierarhul a mulţumit municipalităţii oneştene pentru implicarea în organizarea acestui eveniment, felicitându-i pe pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Oneşti, şi pe pr. Petru Cautiş, parohul de la Borzeşti. Sărbătoarea s-a încheiat cu o serie de recitaluri de poezii şi cântece patriotice româneşti dedicate Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Rugăciuni către Sfântul Voievod Ştefan cel Mare la Buhuşi

La monumentul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt din Buhuşi a fost oficiat pe 2 iulie Acatistul sfântului de către pr. Vasile Cozma, protopop al Protopopiatului Buhuşi, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Acatistul a fost urmat de Parastasul pentru cei adormiţi. La acest moment de rugăciune au participat autorităţile locale, elevi, cadre didactice de la Şcoala „Ştefan cel Mare“ din Buhuşi şi numeroşi credincioşi. Monumentul Sfântulului Voievod Ştefan cel Mare din Buhuşi a fost construit la iniţiativa Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, cu sprijinul Primăriei Buhuşi, cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la trecerea la cele veşnice a Domnitorului Ştefan cel Mare.

„Sfântul Ştefan cel Mare s-a distins prin sfinţenie pentru că a ascultat de duhovnic“

Biserica „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din Iaşi şi-a cinstit pe 2 iulie ocrotitorul. Luni, 1 iulie, de la ora 17:00, un sobor de 40 de preoţi a săvârşit Vecernia unită cu Litia în lăcaşul de închinare. Din soborul de preoţi a făcut parte şi pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2. În cadrul slujbei au fost citite rugăciuni pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra parohiei „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“, dar şi asupra ţării noastre. De asemenea, s-a citit rugăciunea la vreme de necontenire a ploilor. Predica de la finalul slujbei a fost rostită de pr. Vasile Nechita, de la parohia „Sfântul Apostol Andrei“ din Iaşi, care a amintit că Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, prin credinţa şi ctitoriile sale, a avut o viaţă de sfinţenie. „Dacă privim la Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, vedem ce pot face dintr-un om mama şi duhovnicul. Mama Slăvitului Voievod a fost cea care a spus «Du-te la oştire! Pentru ţara mori! Şi-ţi va fi mormântul coronat cu flori!». Femeile creştine au fost cele care au schimbat faţa lumii. O astfel de mamă a fost Maria Oltea, cea care l-a adus pe lume pe Sfântul Ştefan cel Mare. Ştim cu toţii că duhovnicul domnitorului a fost Sfântul Daniil Sihastrul. Sfântul Ştefan cel Mare a învăţat de la duhovnicul lui cum să se roage. Sfântul Ştefan cel Mare s-a distins prin sfinţenie pentru că a ascultat de duhovnic. Dumnezeu a păstrat bisericile lui, ca mărturie pentru faptul că a primit jertfa lui de ascultare“, a spus pr. Vasile Nechita. Pr. paroh Mihai Eduard Doroşincă, care este şi directorul executiv al Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a mulţumit la final preoţilor şi credincioşilor prezenţi la slujba Vecerniei. Marţi, 2 iulie 2013, au fost oficiate Utrenia, Acatistul şi Sfânta Liturghie.