Sfaturi şi recomandări pentru cei înzăpeziţi
Viscolele şi ninsorile din ultima vreme au dus la înzăpezirea pe drumurile naţionale şi pe autostrăzi a mii de autovehicule. De asemenea, mii de oameni din zonele rurale au rămas izolaţi de nămeţi în locuinţe. Potrivit prognozelor meteo, vremea rea pare că va continua.
Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă fac o serie de recomandări pentru a evita situaţiile critice care pot apărea în cazul înzăpezirilor. În cazul deplasărilor pe drumurile din interiorul şi din afara localităţilor trebuie să se cunoască permanent condiţiile atmosferice folosind informaţiile difuzate de canalele media. Deplasările sunt recomandate numai în cazurile de maximă urgenţă, altfel trebuie evitată orice fel de călătorie dacă nu este strict necesară. Dacă plecaţi la drum cu maşina proprie, cu trenul sau cu autobuzul, pe timp de iarnă, din bagaj nu trebuie să lipsească un bidon cu apă, hrană (conserve, ciocolată, biscuiţi, alune etc.), lanternă, chibrituri sau brichetă şi un termos cu ceai sau cafea. Este bine să aveţi în bagaje o pătură şi haine groase de schimb.
Echiparea maşinii pentru zăpadă
Dacă trebuie să plecaţi la drum cu maşina proprie, trebuie făcut plinul la rezervorul cu combustibil. Din portbagaj nu trebuie să lipsească: lopata, o pungă cu antiderapant (nisip sau amestec de nisip cu sare), cabluri de tensiune (pentru alimentat bateria), cablu pentru tractare, racletă pentru parbriz, mătură, un spray împotriva îngheţului pentru încuietorile maşinii şi o scândură utilă în cazul în care roţile se blochează în zăpadă. Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în această perioadă. Pe ninsoare sunt indicate şi lanţurile antiderapante. Lanţurile antiderapante nu trebuie utilizate pe drumurile deszăpezite, pentru că pot strica anvelopele, şi în niciun caz acceleraţia nu trebuie călcată brusc atunci când acestea sunt montate pe roţi. Viteza de rulare trebuie să fie de cel mult 50 km/h. Pentru menţinerea căldurii în interior, motorul şi sistemul de încălzire trebuie pornite aproximativ 10 minute la fiecare oră. Se recomandă ca, atunci când motorul este în funcţiune, un geam să fie puţin deschis pentru ventilaţie, evitând în acest fel inhalarea monoxidului de carbon. Pentru ca benzina să ajungă cât mai mult timp din momentul în care maşinile rămân înzăpezite, şoferii trebuie să ţină cont de următoarele recomandări: să folosească doar cât e necesar instalaţiile de dezaburire, să nu ţină căldura pornită mai mult de 10 minute pe oră, să nu accelereze exagerat în încercarea de a ieşi din zăpadă. Trebuie curăţată zăpada depusă sub aripile maşinii şi în jurul roţilor. Ţeava de evacuare de la toba de eşapament trebuie verificată periodic pentru a nu fi înfundată cu zăpadă.
Persoanele rămase cu maşina între localităţi, care nu îşi pot lua puncte de reper, nu trebuie să iasă din maşină şi mai ales să nu se îndepărteze de aceasta, întrucât se pot rătăci. Ideal e să pornească motorul timp de 10 minute pe oră pentru a se încălzi şi să se alimenteze. Trebuie consumate lichide pentru evitarea deshidratării organismului. Nu trebuie făcut exces de căldură sau de alimente, pentru a nu rămâne fără rezerve.
Cei apropiaţi trebuie să fie informaţi asupra traseului. În cazul defectării maşinii panica este inutilă. Înzăpezirea trebuie anunţată la numărul unic pentru apeluri de urgenţă - 112, indicând locul în care s-a produs blocajul. După apel se aşteaptă în maşină echipele de intervenţie. Trebuie să fie păstrat calmul şi date semnale de alarmă. Se aprind luminile, se ridică capota maşinii şi se aşteaptă ajutorul. Persoanele surprinse de viscol trebuie să se adăpostească imediat într-o zonă sigură. În cazul în care nu există nici un refugiu în apropiere, e important să se mişte mereu, astfel vor pune sângele în mişcare şi vor rezista mai mult timp. Autovehiculul nu trebuie părăsit dacă nu există în apropiere o clădire care poate constitui un adăpost. Pe timp de noapte, se aprinde lumina din interiorul autoturismului pentru ca echipele de salvare să poată face localizarea.