Sfintele odoare din Corint sosesc azi la Bucureşti

Un articol de: Pr. George Aniculoaie - 23 Octombrie 2013

Astăzi sosesc în Capitală icoana făcătoare de minuni a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în care se păstrează părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi din moaştele Sfintei Elena, precum şi icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, aduse de o delegaţie a Bisericii Greciei condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului.

La ora 11.30, odoarele sfinte aduse din Grecia se vor întâlni la Sfânta Cruce din piatră de la baza Colinei Patriarhiei cu sfintele moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, şi cu sfintele moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Artemie, general în armata Sfântului Împărat Constantin cel Mare, aduse de la Mănăstirea Căldăruşani din Ilfov. În continuare, sfintele odoare vor fi aduse în procesiune până la podiumul special amenajat în apropierea Catedralei patriarhale. Acolo vor fi întâmpinate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de ierarhi ai Sfântului Sinod şi, apoi, vor fi aşezate spre închinare în baldachinul de pe Colina Patriarhiei pentru a fi cinstite de către cler şi credincioşi până marţi, 29 octombrie.

Istoria icoanelor din Mitropolia Corintului

Icoana făcătoare de minuni a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în care se păstrează părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi din moaştele Sfintei Elena, se află din anul 1987 în Biserica  „Sfântul Nicolae“ - Aidonion, din cadrul Mitropoliei de Corint, Sikion, Zemeno, Tarsos şi Polifengos din Grecia. A fost adusă acolo de către pr. Dimitrie Zousia, care a primit-o de la înaintaşul său, pr. Spiridon Filipopoulou. Acesta o primise, la rândul său, de la ieromonahii Nathanail şi Arsenie, vieţuitori ai Mănăstirii „Maica Domnului“ Faneromeni - Argolidos.

Icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, ce datează din sec. XV-XVI, provine de la Schitul Sfântului Constantin din Gelini - Corint, aflat într-o peşteră, şi se păstrează în muzeul bisericesc al Mitropoliei de Corint. A fost adusă în muzeu după ce în anul 1986 a fost furată şi apoi regăsită, iar schitul părăsit de către ultimul călugăr vieţuitor, din cauza vremurilor grele din acea perioadă. Icoana Sfântului Constantin se presupune că provine din Constantinopol, unde se află o altă icoană identică.