Sfinţii 40 de Mucenici sărbătoriţi la Antim
Mănăstirea Antim din București i-a cinstit în mod deosebit ieri, 9 martie, pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. În ajunul sărbătorii, joi, 8 martie, la această mănăstire a avut loc o procesiune cu racla ce adăposteşte fragmente din cinstitele lor moaşte. Procesiunea a fost condusă de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. A doua zi, Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite.
La Mănăstirea Antim din Capitală, sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia a debutat joi cu o procesiune în care moaștele acestor sfinţi au fost purtate în jurul bisericii mari a aşezământului monahal. Procesiunea a fost condusă de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, însoţit de protos. Vincenţiu Oboroceanu, stareţul Mănăstirii Antim, călugării mănăstirii, precum şi numeroşi credincioşi şi credincioase. „Este o sărbătoare deosebită pentru această mănăstire, pentru că în tezaurul ei spiritual printre alte odoare sfinte se păstrează şi fragmente din moaştele Sfinţilor Mucenici din Sevastia. Este al doilea an când la iniţiativa soborului mănăstirii se organizează, în ajun, înaintea slujbei de Priveghere, acest scurt pelerinaj în jurul bisericii centrale a Mănăstirii Antim. Potrivit unei tradiţii străvechi, bisericile sau catedralele care deţineau sfinte moaşte, icoane făcătoare de minuni sau alte relicve sfinte, în ziua pomenirii sfinţilor ale căror moaşte se păstrau acolo, se obişnuia să se facă asemenea ceremonii bisericeşti. Acestea au scopul de a întări evlavia credincioşilor faţă de sfinţii care sunt legaţi de o anumită biserică, prin prezenţa moaştelor lor”, a evidenţiat Preasfinţia Sa. Ierarhul a mai precizat faptul că, deşi este al doilea an în care se face o astfel de procesiune la Mănăstirea Antim, numărul credincioşilor prezenţi a sporit, ceea ce arată evlavia şi credinţa puternică a acestora. „Pentru a folosi lumina zilei acest pelerinaj s-a făcut înainte de a începe propriu-zis slujba Privegherii. În anul 2016, când a fost Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, moaştele pe care le deţine această sfântă mănăstire au fost aşezate într-o raclă nouă, confecţionată la Atelierele Patriarhiei Române de la Mănăstirea Pasărea. Această raclă frumoasă are pe ea imagini din vieţile sfinţilor ale căror moaşte se află în ea”, a subliniat PS Părinte Varlaam Ploieşteanul. După procesiune a fost săvârșită rânduiala Privegherii, care conține slujba Vecerniei unită cu Litia și Utrenia sărbătorii.
Liturghia Darurilor înainte sfinţite
În ziua pomenirii Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, la Mănăstirea Antim au fost oficiate slujba Acatistului Sfinților 40 de Mucenici, Ceasurile, Obednița, după care Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a săvârşit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite. La final, preoţii slujitori au oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii locașului de cult trecuți la Domnul. Moaştele Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei au fost aduse la Mănăstirea Antim din Capitală în anul 1883, de la Ierusalim. Patriarhul Nicodimos al Ierusalimului le-a dăruit acestei mănăstiri, ctitorie a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, învelite într-un pergament. În racla de la Mănăstirea Antim, ce păstrează fragmente din moaştele Sfinţilor 40 de Mucenici, se mai află şi moaşte ale Sfinţilor Mucenici Achachie, Neofit, Paraschevi şi Ermoghen, precum şi de la Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici.