Sfinții Apostoli Petru și Pavel, cinstiți la Dunărea de Jos
Credincioşii prezenți miercuri, 29 iunie, la hramul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din municipiul Galaţi au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În ajunul sărbătorii, marți, 28 iunie, ierarhul a vizitat minorii și tinerii privați temporar de libertate din cadrul Penitenciarului Tichilești, județul Brăila.
În cuvântul de învăţătură rostit în Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din municipiul Galaţi, ierarhul Dunării de Jos a tâlcuit pericopa evanghelică, arătând de ce Mântuitorul Hristos i-a întrebat pe oamenii care-L urmau cine este El. Neştiind aceştia să dea un răspuns corect, Domnul i-a întrebat la urmă pe apostoli. Şi aceştia ezitând, Petru a mărturisit cu bucurie pe Iisus ca fiind Hristos, Mesia cel mult aşteptat de întreaga lume. În urma acestui răspuns plin de adevăr, Mântuitorul îl fericeşte pe Petru pentru această mărturisire dogmatică.
La finalul cuvântului, IPS Părinte Casian a amintit şi de participarea delegaţiei Bisericii Ortodoxe Române la Sfântul şi Marele Sinod din Creta. De asemenea, a fost săvârşit Parastasul pentru preotul Liviu Rotaru, doctor în teologie, vrednic slujitor al acestei parohii între anii 1996 și 2011. La final, toţi credincioşii prezenţi au fost invitaţi la tradiţionala agapă de hram, parohia pregătind pentru aceştia, dar şi pentru persoanele bolnave, singure şi nedeplasabile, peste 400 de pachete cu alimente specifice unor astfel de momente.
Dialog cu tinerii la Penitenciarul Tichilești
În ajunul prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, marți, 28 iunie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a vizitat minorii și tinerii privați temporar de libertate din cadrul Penitenciarului Tichilești, județul Brăila. Cu acest prilej, în Capela „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din incinta penitenciarului, a fost oficiată slujba Vecerniei cu Litie, în prezența cadrelor instituției, a cadrelor didactice care contribuie la procesul instructiv-educativ al tinerilor, precum și a unor persoane aflate în detenție.
Pe parcursul întregii slujbe, chiriarhul a stat în mijlocul tinerilor, susținând împreună cu aceștia cântarea și citirile de la strană, după care a purtat un dialog-cateheză, îndemnându-i și încurajându-i să transforme timpul petrecut în penitenciar într-o perioadă de creștere și maturizare, atât sufletească, cât și moral-educativă, în vederea reintegrării lor în societate. Totodată, minorii și tinerii prezenți în capelă, dar și ceilalți aflați în camerele de detenție au primit din partea chiriarhului iconițe, cărți de rugăciuni și obiecte de igienă personală.