Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, sărbătoriţi în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte astăzi pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. În Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, mai multe biserici şi mănăstiri închinate acestor sfinţi îşi serbează astăzi hramul. Printre sfintele lăcaşuri care îşi cinstesc pe 29 iunie ocrotitorii se numără şi Catedrala episcopală din Huşi.
Catedrala episcopală din Huşi îşi cinsteşte astăzi ocrotitorii, pe Sf. Apostoli Petru şi Pavel. Biserica a fost construită de Sf. Voievod Ştefan cel Mare, în anul 1495, în cadrul curţii domneşti, funcţionând de-a lungul timpului că mănăstire şi catedrală episcopală. Monument valoros la origine, dar reconstruit în sec. XVIII-XIX, mai păstrează astăzi doar urmele temeliilor şi pisania din vremea marelui voievod. Între anii 1949-1996, episcopia a fost închisă, catedrala funcţionând ca o simplă biserică de parohie, ca un schit, iar apoi ca o mănăstire. Cu prilejul redeschiderii episcopiei, în anul 1996, sfântul lăcaş a fost reparat prin strădania vrednicului de pomenire episcop Ioachim Mareş. Programul liturgic va începe astăzi la ora 7:00, cu slujba Utreniei, săvârşită în Catedrala episcopală. În cadrul Sfintei Liturghii, ce va fi oficiată pe platoul din faţa statuii Sf. Voievod Ştefan cel Mare, de către Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de de arhierei, preoţi şi diaconi, va avea loc întronizarea ca Episcop al Huşilor a PS Corneliu Bârlădeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Huşilor.
Tot astăzi, îşi va serba hramul Biserica „Sf. Ap. Petru şi Pavel“ din Bârlad.
Hram la Bisericile Bărboi şi Moara de Vânt
Astăzi va fi sărbătoare la Biserica Bărboi din Iaşi. Sfântul lăcaş a fost construit între anii 1841-1843, de logofătul Dimitrie Sturdza şi de membrii familiei sale, pe temelia vechii biserici, ctitorită de Ioan Ursu Bărboi în perioada 1613-1615. Biserica „Sfinţii Ap. Petru şi Pavel“ - Bărboi este un unicat în Peninsula Balcanică; aici se află osemintele poetului Alecu Russo, mormintele voievodale, cripta familiei Sturdza şi casa parohială în care a locuit diaconul Ion Creangă. Programul liturgic dedicat hramului a început de aseară, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, care a fost urmată de o agapa creştină. Astăzi se va oficia slujba Aghezmei, a Utreniei, a Acatistului, urmate de Sfânta Liturghie, la finalul cărora va avea loc parastasul pentru ctitori. „La final se vor împărţi tuturor pelerinilor şi credincioşilor care vor participa la hramul bisericii noastre pachete cu alimente şi un pahar cu vin. Din soborul care va săvârşi slujba de hram vor face parte atât preoţi consilieri din cadrul Centrului Eparhial Iaşi, cât şi numeroşi slujitori ai sfântului altar din Iaşi“, a declarat pr. Constantin Andrei, protoiereu al Protopopiatului Iaşi 1.
Hram va fi astăzi şi la Biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel“ - Moara de Vânt, construită în perioada 1803-1830. Situată pe una dintre cele mai înalte coline ale Iaşului, în partea de nord-est, pe strada Moara de Vânt nr. 24, biserica închinată Sfinţilor Apostoli a fost cuprinsă într-un amplu proces de renovare, începând cu anul 2000, prin grija părintelui paroh Vilie Doroşincă, protopop de Iaşi 2, lucrări care au fost finalizate în anul 2007, an în care a fost resfinţită, în ziua de 7 octombrie, de către PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Locţiitor de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Sărbătorirea hramului a început aseară, cu oficierea Vecerniei unită cu Litia, la care a participat un sobor de preoţi şi numeroşi credincioşi. La final a avut loc agapa creştină pentru toţi cei care au participat la slujbă, organizată de Comitetul parohial şi Consiliul parohial. „Astăzi va avea loc slujba Utreniei, slujba Acatistului, Sfânta Liturghie şi pomenirea pentru cei trecuţi la cele veşnice. Jertfa care se va strânge de la credincioşi în ziua hramului va fi dusă bolnavilor de la Spitalul Paşcanu. Tot în această zi, îşi serbează hramul şi cimitirul «Sf. Ap. Petru şi Pavel» din apropierea bisericii“, a spus pr. Vilie Doroşincă, protoiereu al Protopopiatului Iaşi 2.
Sărbătoare la Mănăstirile Cetăţuia şi Lipova
În Protopopiatul Iaşi 2, astăzi îşi mai serbează hramul parohiile Păun, Slobozia şi Rusenii Noi.
Pelerinii sunt aşteptaţi să participe şi la hramul Mănăstirii Cetăţuia din Iaşi.
În Botoşani este sărbătoare astăzi la Biserica „Sf. Ap. Petru şi Pavel“ I şi II, iar în Protopopiatul Ceahlău îşi serbează hramul parohiile Borca şi Hangu.
În Protopopiatul Dorohoi, astăzi îşi serbează hramul parohiile Popeni, Podeni, Pornârla, Dersca, iar în Protopopiatul Hârlău va fi sărbătoare în parohile Poiana-Deleni şi Spinoasa.
În Protopopiatul Paşcani, parohiile Cristeşti, Sodomeni, Tg. Frumos, Volintireşti, Bărbăteşti îşi cinstesc ocrotitorii, iar în Protopopiatul Piatra Neamţ biserica parohiei Ciriţei se va afla în sărbătoare.
Tot astăzi este hram şi la biserica parohiei Roznov II.
În Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, astăzi este sărbătoare în parohia Solca din Protopopiatul Rădăuţi, în parohia Iţcani II şi la Schitul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ al Mănăstirii Dragomirna, în timp ce în Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc azi îşi serbează hramul Biserica Vatra Moldoviţei.
În Eparhia Romanului, astăzi îşi vor serba hramul Capela Penitenciarului din Bacău şi parohia Motoşeni din Protopopiatul Bacău-Sud, precum şi parohiile Vâlcele şi Huruieşti - Fundoaia.
De asemenea, azi se va afla în sărbătoare Mănăstirea Lipova, din judeţul Bacău. După cum ne-a relatat ierom. Ignatie Popa, stareţul mănăstirii, programul liturgic a început aseară cu slujba Privegherii, iar astăzi se va oficia slujba Aghezmei, Ceasurile, Acatistul şi Sfânta Liturghie. La final, va avea loc o agapă creştină pentru toţi credincioşii care vor participa la această sărbătoare.