Sfinții Arhangheli cinstiți la Paraclisul Catedralei Naționale

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 08 Noiembrie 2024

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat astăzi în mijlocul numeroșilor credincioși care s‑au unit în rugăciune de laudă la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din București.

Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori clerici, din care au făcut parte părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul sfântului lăcaș; părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele Ionuț Dragomir, consilier patriarhal, și doi diaconi.

După citirea pasajului evanghelic rânduit, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre lucrarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătoriți în această zi, precum și despre slujirea și cinstirea sfinților îngeri, în general.

„Sfinții îngeri îi păzesc și-i călăuzesc pe oameni pe calea mântuirii. Fiecare om primește la Botez un înger păzitor, care îl îndeamnă tainic în conștiință să săvârșească binele, să facă voia lui Dumnezeu. De aceea, în cărțile noastre de rugăciune, există rugăciuni către îngerul păzitor, precum și «Canonul către îngerul păzitor». Sfinții îngeri sunt pomeniți săptămânal, în fiecare zi de luni, dar și la fiecare Sfântă Liturghie, deoarece ei se roagă împreună cu Biserica întreagă înaintea Preasfintei Treimi. Într‑un mod voit de Dumnezeu, toată taina mântuirii omului, începută prin Întruparea Fiului lui Dumnezeu, este slujită de sfinții îngeri. Întruparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos a fost vestită de Arhanghelul Gavriil; Nașterea lui Hristos a fost vestită de cete de îngeri; Pruncul Iisus a fost salvat de la moarte prin fuga în Egipt ca urmare a sfatului dat lui Iosif de către înger; după ispitirea în pustie a lui Iisus, îngerii Îi slujeau Lui; un înger L‑a întărit pe Iisus în timpul rugăciunii Sale înainte de Sfintele Sale Pătimiri; îngerii au binevestit Învierea Domnului; îngerii au fost prezenți la Înălțarea Domnului și au vestit a doua venire a Sa; îngerii vor însoți pe Hristos la cea de‑a doua venire; îngerii vor despărți pe cei drepți de cei păcătoși în Ziua Judecății de Apoi. Așa cum subliniază Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Biserica, în cultul său, nu-i poate despărți pe îngeri de preaslăvirea lui Hristos. Liturghia Bisericii este o împreună-slujire a oamenilor cu îngerii, este comuniune a celor văzute cu cele nevăzute. De aceea, Preafericirea Sa, în expunerea rostită în cadrul Sfântului Sinod, în februarie 2004, a arătat necesitatea reintroducerii pomenirii sfinților îngeri în rânduiala Proscomidiei, pomenire întreruptă în perioada comunistă sub influență liturgică străină de duhul dreptei credințe”, a spus Preasfinția Sa.

În încheiere, ierarhul i‑a felicitat pe cei care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil sau derivate ale acestora.