Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena evocaţi la Arad
Zilele trecute, profesorii catedrei de religie de la Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal“ din Arad i-au omagiat pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. La eveniment au participat conducerea şcolii, cadre didactice şi elevii de liceu, precum şi ieromonahul Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, şi pr. prof. Florin Sirca, inspector de religie.
Acţiunea a debutat prin cuvântul adresat cadrelor didactice şi elevilor şcolii de către consilierul cultural al Arhiepiscopiei, care a transmis salutul şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, după care a evocat importanţa cinstirii Sfinţilor Împăraţi. În continuare a făcut referire la istoria şcolii arădene, şi în special la Dimitrie Ţichindeal, primul director al Preparandiei, slujitor al sfântului altar şi al catedrei. A luat cuvântul şi prof. dr. Doru Bogdan, care a accentuat rolul Sfinţilor Împăraţi din punct de vedere spiritual-religios în destinul lumii creştine şi motivaţiile organizării unei asemenea activităţi în cadrul Liceului Pedagogic, urmaşul vechii Preparandii, care a stat sub pecetea unor iluştri înaintaşi directori şi profesori de religie, precum: Dimitrie Ţichindeal, Ioan Rusu, Vasile Mangra, Augustin Hamsea, Roman Ciorogariu, Teodor Botiş.
După cuvântul de deschidere a urmat expunerea celor două referate de către elevi ai claselor a X-a C şi a XII-a C. Primul referat a elogiat personalitatea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, insistându-se în special pe momentul convertirii şi pe prezentarea edictului. Cel de-al doilea material a prezentat viaţa Sfintei Împărătese Elena, evidenţiind ctitoriile sale de la Locurile Sfinte. Acţiunea s-a bucurat de un real interes ştiinţific şi cultural, fixând în coordonatele ei principale deschiderea unei noi epoci în evoluţia lumii creştine.
Figura care domină sec. al IV-lea este cea a binecredinciosului Împărat Constantin cel Mare. Schimbările şi fenomenele noi, care s-au manifestat sub domnia lui, aveau să conducă la o societate semnificativ diferită de cea dinainte. Cea mai însemnată din aceste schimbări a fost transformarea creştinismului în religie licită. De acum înainte vechiul imperiu păgân avea să devină treptat un imperiu creştin. Impactul acestui eveniment a fost incomensurabil pentru posteritate, lumea avea să primească o nouă faţă, un nou curs. Rememorarea acestui mare eveniment a fost deosebit de pregnantă în anul acesta, ţinând cont că s-au împlinit 1.700 de ani de la promulgarea Edictului de la Mediolanum, mai ales în Patriarhia Română, care a declarat anul 2013 An omagial dedicat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.