Sfinții Împărați, sărbătoriți în eparhii din Muntenia și Dobrogea

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 23 Mai 2020

În ziua de prăznuire a Sfinților Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, numeroase locașuri de închinare și-au sărbătorit hramul. Ierarhii din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au oficiat vizite pastorale în parohii și mănăstiri, au săvârșit Sfânta Liturghie la altarele de vară sau în pridvoarele deschise ale bisericilor și s-au rugat pentru încetarea pandemiei și vindecarea celor bolnavi.

În ziua de cinstire a Sfinților Împărați Constantin şi mama sa, Elena, ocrotitorii spirituali ai orașului Constanța, Înaltprea­sfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din municipiu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujba săvârșită pe esplanada catedralei au participat credincioși și reprezentanți ai autorităților locale și centrale, informează TRINITAS TV. 

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre importanța iubirii și iertării aproapelui. „Să ne bucurăm că tocmai de ziua orașului nostru se înnoiește acest cuvânt al Sfântului Apostol Pavel, care ne spune tuturor să fim datori cu dragostea față de semeni. Să împlinim această datorie în fiecare zi, în fiecare clipă și orice ranchiună și orice dușmănie să dispară de la noi. Nu-i urâm nici pe cei care ne-au făcut rău, nici pe cei care ne-au dușmănit. Iubirea este arma cea mai puternică. Cu această armă a iubirii și a iertării Hristos a biruit moartea și ne-a lăsat pe noi liberi. Să ne izbăvim de păcate și de moarte prin iubirea lui Dumnezeu și iubirea semenilor noștri!”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie. 

Buzău

Sfinții Împărați sunt și ocrotitorii spirituali ai Schitului Soveja din județul Vrancea. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al așezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, consilier eparhial. 

În cuvântul de învățătură, ierarhul a evidențiat contribuția Sfântului Împărat Constantin cel Mare la dezvoltarea creștinis­mului. „Dacă noi suntem astăzi creștini, aceasta se datorează atât Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, propovăduitorul Evangheliei lui Hristos pe pământul românesc, cât și Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cel care, în anul 313, semna la Mediolanum, împreună cu Licinius, co-împăratul din partea orientală a imperiului, celebrul edict de toleranță, prin care acorda creștinilor libertatea de exprimare și manifestare a credinței în Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat. (...) Constantin cel Mare avea să-și trăiască viața ca un adevărat creștin, conștient de puterea Crucii lui Hristos ce-i apăruse pe cer, de valoarea dreptei credințe în Mântuitorul Iisus Hristos și de rolul și lucrarea Bisericii creștine pentru păstrarea unității imperiului”, a spus Înaltprea­sfinția Sa. 

La final, ierarhul a adresat mulțumiri obștii monahale, precum și tuturor credincioșilor din arhiepiscopie care s-au comportat exemplar în perioada stării de urgență, dovedind înțelegere, răbdare și ascultare față de Biserică, spre binele semenilor lor.

Giurgiu

Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din orașul Mihăilești, județul Giurgiu, și-a sărbătorit joi hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează TRINITAS TV.

În cuvântul rostit, ierarhul i-a felicitat pe preoții slujitori pentru lucrările de zidire a noii biserici cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ce se construiește în vecinătatea sfântului locaș care și-a sărbătorit ocrotitorii spirituali. „Ne-am bucurat să vedem că lucrările decurg repede, ridicând deja biserica închinată Maicii Domnului. Cu adevărat, Maica Domnului ne ajută să ridicăm pentru credincioșii din Mihăilești această minunată catedrală de arhitectură brâncovenească, ca un act de mângâiere pentru ceea ce s-a întâmplat aici în perioada comunistă, când a fost dărâmată biserica-monument istoric de pe Strada Monumentului, acolo unde este și sediul protoieriei. Ne bucurăm pentru ceea ce vedem în parohia dumneavoastră și vă felicităm pentru ceea ce ați rânduit să faceți”, a spus Preasfinția Sa.

La final, preoții slujitori au primit din partea ierarhului o icoană cu Sfinții Împărați Constantin şi mama sa, Elena, precum și alte daruri. 

Tulcea

Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit joi, 21 mai 2020, Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din orașul Tulcea, care și-a sărbătorit ocrotitorii, informează TRINITAS TV.

În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a prezentat istoricul acestei biserici și a evidențiat rolul pe care l-a avut în demersul de mântuire al credincioșilor de la construire și până în prezent. „Ziua de prăznuire a Sfinților Împărați Constantin și Elena a adus și la Tulcea bucurie mare pentru că ne-am reunit în această biserică închinată lor. I-am adus prinos de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-a revărsat asupra preoților și credincioșilor din această parohie și L-am rugat pe Dumnezeu să ne binecuvânteze cu darul Său. Această biserică istorică, cunoscută și ca «Biserica Mocanilor», pentru că a fost ctitorită de ciobanii din Mărginimea Sibiului, ajutați de cei din Săcelele Brașovului, și-a sărbătorit astăzi hramul. Această biserică adună în fiecare duminică și sărbătoare cler și credincioși întru preamărirea lui Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Visarion. 

Biserica a fost construită în perioada 1874-1876, fiind a doua biserică ridicată de români în municipiul Tulcea.