Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni, cinstiți la Mănăstirea Bichigiu

Un articol de: Darius Echim - 14 Noiembrie 2020

În ziua de prăznuire a Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni, 12 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Bichigiu, județul Bistrița‑Năsăud.

Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu au fost prăznuiţi la paraclisul așezământului monahal pus sub ocrotirea Sfântului Atanasie Todoran, originar din această localitate. După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu‑le celor prezenți despre modelul de viețuire și credință al Sfinților Martiri Năsăudeni, numindu‑i „apărători și mărturisitori ai credinței”.

„Să Îl mărturisim pe Hristos prin viața noastră. Dacă suntem creștini buni și ne văd ceilalți, poate se contaminează de la noi și încearcă și ei să fie creștini buni. «Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Care este în ceruri», zice Domnul Hristos. Să facem voia Lui, să Îl mărturisim prin viața noastră, în tot locul și în tot timpul. Dacă Îl mărturisim, atunci când va veni vremea, vom ajunge și noi acolo unde au ajuns Sfinții Năsăudeni, mărturisitorii pentru Ortodoxie, în Împărăția lui Dumnezeu”, a spus ierarhul. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj‑Napoca.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei i‑a acordat „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, lui Dumitru Bușcoi, fostul primar al comunei Zagra, iar lui Grigore Tecar, ctitor al mănăstirii, i‑a oferit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. Alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire. Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Bichigiu a fost înfiinţată în anul 1997, pe locul unei vechi vetre monahale, amintită în documentele istorice ca datând din anul 1523. Obștea monahală este formată din cinci călugări, stareț fiind protosinghelul Irineu Paneș.