Sfinții neamului românesc, prăznuiți la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”
Ziua în care sunt pomeniți sfinții români a adus împreună în duh de rugăciune numeroși credincioși la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la Altarul special amenajat în incinta complexului monastic.
Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte clerici de la Centrul eparhial Suceava, între care îl amintim pe arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și slujitori ai mănăstirii și Catedralei Arhiepiscopale.
Corala care se află sub ocrotirea Sfântului Ioan cel Nou, dirijată de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu, a oferit răspunsurile liturgice, împodobind astfel sărbătoarea instituită de Sfântul Sinod al Bisericii noastre la data de 20 iunie 1992 prin care s-a hotărât ca ziua de cinstire a sfinților români să fie sărbătorită în duminica imediat următoare celei închinate Tuturor Sfinților.
Bucuria duhovnicească a acestei zile a fost încununată de închinarea la cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, adăpostite într-o raclă deosebită, din lemn sculptat, așezată într-un baldachin aflat sub teii care străjuiesc incinta așezământului monahal.
Cuvântul de învățătură referitor la pasajele evanghelice rânduite pentru această zi a fost rostit la momentul împărtășirii clericilor de către pr. Andrei Ianovici, de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Frasin. Sfinția sa a explicat înțelesul duhovnicesc al momentului cunoscut drept „Chemarea primilor Apostoli”, îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos, „Veniți după Mine!”, fiind adresat și creștinilor zilelor noastre. Nu în ultimul rând, părintele a subliniat importanța rolului sfinților români în viața creștinilor, aducând în atenție personalitățile sfinților de pe teritoriul țării noastre, în care a rodit Cuvântul lui Dumnezeu, aceștia fiind cei care au împărtășit din lumina credinței generațiilor care i-au urmat și pentru care s-au făcut buni însoțitori pe calea mântuirii.
La finalul slujbei, înainte de a citi rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate, Înaltpreasfinția Sa i-a mulțumit părintelui oaspete pentru cuvânt și le-a vorbit celor prezenți despre cei care vor primi, prin harul Preamilostivului Dumnezeu, cinstirea cuvenită prin trecerea lor în rândul sfinților în perioada următoare. Totodată, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a evocat contribuția extraordinară a altor personalități de seamă, vrednici slujitori ai poporului și ai Bisericii noastre, care vor îmbogăți cândva sinaxarele.