Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic, prăznuiţi pe Colina Bucuriei
În Duminica a 7-a după Paști, a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, credincioșii din Capitală au participat pe Colina Bucuriei la Sfânta Liturghie. Slujba a fost săvârșită la „Baldachinul Sfinților” de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale. În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ale Evangheliei duminicale rânduite (Ioan 17, 1-13), în care este relatată Rugăciunea lui Iisus, numită și Rugăciunea arhierească.
„Această Evanghelie ne prezintă prima parte a rugăciunii arhierești, rostită de Mântuitorul în Sfânta și Marea Joi, înainte de începutul Sfintelor Sale Pătimiri. El Se roagă ca un Arhiereu mijlocitor pentru ucenici și pentru lume, după ce mai întâi Se roagă pentru Sine, ca jertfa vieții Sale pentru mântuirea lumii să fie fără prihană și bine primită la Jertfelnicul cel mai presus de ceruri al lui Dumnezeu. În Sfânta Evanghelie nu este numită această rugăciune ca fiind arhierească. În secolul al 4-lea, Sfântul Chiril al Alexandriei ne spune că în această rugăciune Hristos Se roagă cu adevărat ca un Arhiereu mijlocitor pentru poporul binecredincios. Așa a fost arhiereul Legii Vechi: un mijlocitor și un rugător pentru poporul lui Israel. Primul arhiereu al poporului ales, Aaron, fratele lui Moise, cel care a întemeiat lucrarea preoției în poporul lui Israel din neamul lui Levi, este un om, însă Hristos este Arhiereul Cel veșnic, este Arhiereul desăvârșit. El este Arhiereul arhiereilor, pentru că El este, în același timp, și Fiul lui Dumnezeu. (...) Din această perspectivă, Sfinții Părinți au numit această Evanghelie Rugăciunea arhierească a Mântuitorului”, a spus Preasfinția Sa.
La final, ierarhul a explicat de ce în Duminica a 7-a după Paști sunt pomeniți Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic, cei care ne-au lăsat moștenire primele 7 articole din Simbolul de Credință.
Credincioșii prezenți pe Colina Patriarhiei la Sfânta Liturghie au purtat măști de protecție și au respectat distanțarea socială, stând în jurul marcajelor speciale de delimitare.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.